18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Musabeyli'de kuduz karantinası!

Kilis'in Musabeyli ilçesi, 3 kişiyi ısıran bir kedinin kuduz çıkması üzerine karantinaya alındı.

Musabeyli ilçe merkezinde 3 gün önce Aynur Aytekin (21), kızı Nisa Nur Aytekin (1) ile Ahmet Polat'ı (57) ısıran bir sokak kedisi, çocuklara saldırmak isterken Latif Okyay tarafından tüfekle vurularak öldürüldü. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde yapılan inceleme neticesinde kedinin kuduz olduğunun belirlenmesi üzerine kedinin ısırdığı 3 kişi, Kilis Devlet Hastanesi'nde aşılanarak tedavi altına alındı. Musabeyli Kaymakamlığı ise ilçe giriş ve çıkışlarına "Kuduz hastalığı vardır. Hayvan giremez" yazılı bir tabela astı.

Musabeyli Kaymakamı Nurullah Kaya, "Kuduz vakasında bir yavrumuzun, annesinin ve bir vatandaşımızın tedavileri yapılmıştır. Büyükbaş hayvanlarda 6 ay, küçük baş hayvanlarda ise 3 ay karantina uygulanacaktır. Gerekli tedbirleri alıyoruz. İlerleyen günlerde gelişmeler hakkında bilgi verilecektir" dedi.

Kilis Valisi Nevzat Turhan ise yaptığı yazılı açıklamada, Musabeyli ilçe merkez Murathöyüğü Mahallesi'nde başıboş ve sahipsiz bir kedinin 3 vatandaşı ısırdığını belirterek, "Bazı hayvanlara saldırması üzerine durumundan şüphe edilen kedi vatandaşlarımız tarafından öldürülerek İlçe Sağlık Grup Başkanlığı'na ihbar edilmiştir. Görevli personel tarafından kediden alınan marazi madde, Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne Kilis İl Tarım Müdürlüğü aracılığıyla gönderilmiştir. Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nün 18 Ekim tarihinde kedinin kuduz olduğunu bildirilmesi üzerine Musabeyli İlçe Kaymakamımız başkanlığında toplanan İlçe Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu tarafından çeşitli tedbirler alınmaya başlanmıştır" açıklamasını yaptı.

Vali Turhan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hastalığa duyarlı olan hayvan nevilerine koruyucu olarak aşı tatbik edilmesine ve aşısız hayvan bırakılmamasına, hastalığa müdahale tarihine kadar ölen hayvanların kadavraları ve derileri toplatılarak en az 1.5 metre derinliğindeki çukurlara kireçlenerek gömülmesine, et yiyen, tek tırnaklı ve sığırlarda 6 ay; koyun, keçi, domuz ve kanatlılarda 3 ay süre ile kordon konulup ilçeden hayvan ve hayvan maddeleri ile yiyeceklerin giriş ve çıkışının önlenmesine, ilçeye giriş yolu üzerine 'Kuduz hastalığı vardır hayvan giremez' ibaresi yazılı levhalar ve sarı bayraklar asılmasına, konulan kordonun muhafazasında köy korucularının görevlendirilmesine, ihtiyacı karşılamadığı takdirde jandarma kuvvetinden faydalanarak kordonun sıkı bir şekilde muhafaza edilmesine, kuduz hastalığına yakalanmış ve kuduz hayvan tarafından ısırılan hayvanların tazminatsız olarak öldürülüp kireçlenerek derin çukurlara gömülmesine, ilçedeki sahipsiz ve başıboş köpeklerin Belediye Başkanlığı'nca ve ihtiyar heyetince tazminatsız olarak öldürülüp imha edilmesine, kuduz hastalığından şüphe edilen diğer hayvan nevilerinin de tazminatsız olarak öldürülüp imha edilmesine karar verildi."

Kediyi vatandaşlara saldırması üzerine tüfekle öldürdüğünü söyleyen Latif Okyay, "Çocuklara ve hayvanlara saldırıyordu. Ben de tüfekle vurarak öldürdüm" dedi.

Bu arada Musabeyli ilçesine giden bir motosikletli sürücü, çoban köpeğinin kovalaması sonucu büyük tehlike atlattı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 16:52:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?