18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Musabeyli'de zeytin işleme programı

Kilis Sanayi ve Ticaret Odası (KİTSO) tarafından Musabeyli Çok Programlı Lisesi'ne (ÇPL) Gıda Teknolojisi Bölümü Zeytin İşleme Programı açılması nedeniyle düzenlenen toplantıda zeytincilik masaya yatırıldı.

KİTSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Kilis Vali Vekili Eren Aslan, Musabeyli Kaymakamı Nurullah Kaya, KİTSO Başkanı Mehmet Özçiloğlu, KİTSO Genel Sekreteri Murat Sakar, İl Tarım Müdürü Ali Eker, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Musabeyli İlçe Milli Eğitim Müdürü Deniz Orhun Doruk, MKT-DER Başkanı Adem Can, Musabeyli YİBO Müdürü Kadir Satun, Nur Zeytin Yağı Fabrikası Sahibi Ali Servet, Kilis Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi Başkanı Mehmet Kara, ÇPL Müdürü Tamer Yılmaz, İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Gültekin katıldı.

İl Tarım Müdürü Ali Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, Zeytin üreticilerinin bir birlik çatısı altında toplanması gerektiğini belirterek, "Örgütlenmek artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Zeytincilikte günün şartlarına göre ürün çeşitliliğini sağlamak gerekiyor. Kilis'te, hemen sık zeytin ekimine geçmek lazım. Çünkü 14 metreye ekilen zeytin ağaçları yerine 5-6 metreye ekilen zeytin ağaçlarına geçilmesi gerekiyor. Tüm dünya bunu uyguluyor. Biz neden uygulamayalım, sık ektiğimiz zaman ürünü fazla elde etmiş olacağız. Artık sırıkla zeytin silkelemeye son vermemiz gerekiyor. Makine ile zeytin toplamak kaçınılmaz hale geldi. Eğer makine ile zeytin silkelersek, işçi masrafından kurtuluruz. Makine ile zeytin hasadı yapacağımız için ağaçlar zarar görmeyecek. Sırıkla zeytin hasadı yaparsak, ağaçların gözleri zarar göreceği için verim düşüklüğü olur. Musabeyli ilçesinde kurulacak olan Gıda Teknolojisi Bölümü Zeytin İşleme Programı gerçekten bölge için çok önemlidir" diye konuştu.

Musabeyli Kaymakamı Nurullah Kaya ise, ÇPL'ye Gıda Teknolojisi Bölümü Zeytin İşleme Programı açılmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Orta öğretimde ilk kez Türkiye'de böyle bir bölüm açılıyor. Bu nedenle bizim başarılı olmamız tüm Türkiye'nin başarılı olması demektir. Okulumuzda uygulanacak programın oluşturulmasına sektör temsilcilerinin görüşleri yön verecek. Eğer zeytinciliğimizi liseden itibaren başlatırsak, yarın üniversitede, yüksekokullarda bu öğrenciler bilimsel eğitimlerini tamamlayarak, modern tarım yapma imkanı bulacaklar. Bu sayede hem işsiz kalmayacaklar hem de bir meslekleri olmuş olacak. Zeytincilikte dünyada neler yapılıyorsa, bizlerin de onları yapması gerekiyor. Babadan atadan kalma yöntemlerle yapılan zeytinciliği, teknoloji ile birleştirirsek, zeytinciliğimiz yol alır. Çünkü, alışa gelmiş teknikleri bir anda silip atılmayacağına göre, zeytin üreticisine yapılan yanlışları uygulamalı olarak anlatırsak, yeni teknolojiye adaptasoyunu daha kolay sağlamış oluruz. Bu yıl 25 öğrenci yeni açılan bölümdü eğitime başlayacak" dedi.

KİTSO Başkanı Mehmet Özçiloğlu da, Kilis'te, zeytinciliğin önemli bir merkezi olmasına karşın, bu durumu kimsenin bilmediğini vurgulayarak, "Türkiye'de bir çok kimse Kilis'te, zeytincilik olduğunu bilmiyor. Halbuki, zeytincilik Türkiye'de ilk yapılan yerlerin başında Kilis geliyor. Demek ki, zeytinciliğimizi dünyaya tanıtamamışız. Herkes taşın altına elini koyarak, ne yapılması gerekiyorsa hep beraber yapalım. Kilis'in tanıtımı için açılan fuarlara katılalım. Musabeyli ilçesine kurulacak Gıda Teknolojisi Bölümü Zeytin İşleme Programı açılmasını destekliyoruz. KİTSO olarak her türlü desteği vermeye hazırız" şeklinde konuştu.
Musabeyli ÇPL Müdürü Tamer Yılmaz ise, okul ve zeytin bölümü hakkında bir sunum yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 18:00:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?