27
Mayıs
2024
Pazertesi
KİLİS

Neden pekmeze teşvik uygulanmıyor?

KİLİSLİ PEKMEZCİLER DESTEK BEKLİYOR

Kilisli pekmez ürecisi Yusuf Koyuncu, pekmeze olan rağbetin her gün artmasına karşın, üzüm rekoltesinin her geçen yıl düştüğünü söyledi.

Koyuncu, yaptığı açılamada, 1980'li yıllarda Kilis'te çok sayıda pekmezhane bulunmasına rağmen günümüzde buraların sayısının hızla azaldığını belirtti.

Koyuncu, "Kilis'te, şu an 14-15 pekmez imalathanesi var. Bu pekmez imalatlarının nerede ise tamamı atadan dededen kalma tekniklerle yapılıyor. Eskiden gece gündüz pekmez üretirdik. Onlarca kişi kış aylarında bu işten para kazanırdı. Türkiye'den her türlü şeye teşvik uygulaması yapılıyor. Neden pekmeze teşvik uygulanmıyor? Pekmez üreticisi ihracat yapacak durumda değil, pekmez üreticilerini desteklenmesi, yurtiçi ve yurtdışına satış yapması için yetkililerin devreye girmesi gerekiyor. Eğer gerekli atılımlar yapılmadığı takdirde pekmezcilikte tarihe karışacak" dedi.

Kilis pekmezinin kilosunun 3 TL satıldığını Ege Bölgesi'nde üretilen pekmezin kilosunun ise 15-20 TL'ye satıldığını vurgulayan Koyuncu, "Pekmezcilik bizim dede mesleğimiz, 70-80 yıldır pekmezcilik ile uğraşıyoruz. Kilis pekmezinde 'Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)' bulunmamaktadır. Kilis'te, üretilen üzüm bellidir. Üzüm üretimi de atadan babadan kalma imkanlar ile yapılmaktadır. Kilis pekmezciliği yıllardır bir yere gelememiştir. Entegre tesisleri kurulamamış, modern tesislere kavuşamamıştır.

Tarım Bakanlığı'nın koordinesinde Kilis pekmezinin tanıtılması ve pekmezin yararlarının anlatılması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilere, pekmezin yararlarını anlatması ve öğrencilerin pekmez tüketimini sağlaması gerekiyor. Dünyanın her yerinde pekmez üretimi ve tüketimi artarken, Türkiye'de üretim ve tüketim düşmektedir. Tatlandırılmış, yiyeceklerin piyasaya çıkması, bu tatlandırılmış ürünleri piyasaya sürenler büyük şirketlerdir. Bizim bu şirketlerle mücadele etmemiz rekabete girmemiz ve

ürünlerimizin reklamlarını yapmamız neredeyse imkansızdır. Bu nedenle eğer devlet bu işe el atarsa hem Kilis pekmezi hem de Türkiye pekmez açısından iyi olur" diye konuştu.

Devletin pekmezliğe el atması gerektiğini savunun Koyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Normal şartlarda pekmezin kilosunun en az 5 TL olması gerekiyor. Kuru üzümün kilosunun da 2 TL'den aşağı olmaması gerekiyor. Ama durumu böyle olunca üzüm üreticisi kuru üzümden para kazanamadığı için bağlarını söküyor. Yapılan araştırmalara göre, Kilis'te, son 7 yıl içerisinde üzüm bağlarının yarısı söküldü. Bu nedenle üretim azaldığı için kuru üzüm bulamıyoruz. Bir an önce devletimiz, üzümü teşvik etmelidir. Kilis'teki, bulunan pekmez imalathanelerini merdiven altından kurtararak, modern tesisler

kurulması gerekiyor. Biz teşvik istiyoruz. Bize ön ayak olsunlar, el değmeden pekmez üretelim. Eğer bu mantıkla gidersen, kentteki pekmezhaneler bir bir kapanacak. Pekmez bulmakta zorluk çekeceğiz. Eğer üzüm üretimi desteklenir ise pekmezcilik gelişir. Kilis ve yöresinde hatta Türkiye'de üretilen tüm üzümleri pekmez yapsak, Rusya'ya bunları 50 gramlık paketler halinde satsak inanın Rus ordusunun bir günlük kahvaltına yetmez. Büyük bir reklam ve destek ihtiyacımız var. Yabancı şirketler, ellerindeki tenekeyi

altın diye Türk halkına ve dünyaya yutturmaya çalışıyorlar. Bizim elimizde altın var, ama bir türlü satamıyoruz. Yetkilileri, bize destek vermeye çağırıyorum" dedi.

KİLİSLİ PEKMEZCİLER DESTEK BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 13:03:01
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 18:08:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?