25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Öğrencilere zeytin yetiştiriciliği dersi

Kilis'in Musabeyli ilçe Kaymakamı Nurullah Kaya, Musabeyli Çok Programlı Lisesinde 2008 - 2009 eğitim öğretim yılında Zeytin Yetiştiriciliği Bölümü'nün faaliyete geçeceğini söyledi.


Kaya, yaptığı açıklamada, Zeytin Yetiştiriciliği Bölümü ile ilgili olarak incelemelerde bulunmak üzere İlçe Milli Eğitim Müdürü Deniz Orhun Doruk, Çok Programlı Lisesi Müdürü Tamer Yılmaz birlikte İzmir ve Manisa'ya gittiklerini belirtti. Kaya, "İzmir Bornova Zeytincilik Enstitüsünde yaptığımız incelemede, bölüm için gerekli atölye ve laboratuar malzemeleri ile müfredat konusunda bilgiler aldık. Ayrıca enstitü çalışmaları konusunda incelemelerde bulunduk. Buradaki zeytin fidanı yetiştirilen seralar ve buradaki tüm zeytin çeşitlerini inceledik" dedi.

Enstitü Müdür Yardımcısı Namık Yavuz'un zeytincilikle ilgili olarak verdiği bilginin önemli olduğunu belirten Kaya, "Özellikle bölgemizde yetişen delicelerin çiftçilerimiz tarafından çok iyi korunması gerekiyor. Çünkü bunların bölgemize has zeytinlerin genlerini taşıdığını öğrendik. Zeytin ırkının korunmasında bunların çok önemli olduğunu öğrendik" diye konuştu.

Kaya, bitki dikimi yapılmadan önce toprak analizinin ne kadar önemli olduğu konusunda bilgiler alarak, toprak analiz laboratuarında incelemeler yaptıklarını ifade ederek, "Programın Manisa kısmında ise Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksek Okulunda incelemelerde bulunduk. Akhisar Meslek Yüksek Okulu Müdiresi Yrd. Doc.Dr. Meltem Sesli'den üniversitede verilen eğitim konusunda bilgiler alındık. Üniversitenin zeytincilikle ilgili atölye ve laboratuarları gezildik. Akhisar'da faaliyet göstermekte olan Ece Zeytincilik ve zeytin işleme tesisleri gezilerek zeytin işleme ve pazarlama konusunda Ece Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökalp ve fabrika Müdiresi Ayla Yavaş, tesislerinde zeytinin işlenmesi ve yurt içi ve yurt dışına ihracı konularında geniş bilgiler verdiler" şeklinde konuştu.

Kaya, İzmir ve Manisa gezilerinin çok iyi geçtiğini belirterek, "Türkiye çapında ilk kez ilçemiz Musabeyli Çok Programlı Lisesinde eğitime başlayacak olan Zeytin Yetiştiriciliği Bölümü için müfredat ve bilgi araştırması için Ege bölgesini seçtik. İlk olarak İzmir Zeytin Araştırma Enstitüsünü ziyaret ettik ve onların tavsiyesi ile Akhisar'a gittik. Orda da Türkiye' de ilk açılan Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksek Okulu Zeytin Yetiştiriciliği ve Değerlendirme Programı Bölümünü inceledik. İki günlük incelemelerimiz sonunda çok büyük bilgilere sahip olduk. İlçemiz ve öğrencilerimiz için gelecek zamanlarda zeytin sektörüne kaliteli meslek elemanları yetiştirerek bu sektör için gerekli istihdamın sağlanmasına yardımcı olacağız" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 13:41:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?