18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Ölüm tarlaları yeşerecek

Kilis Valisi Aslan Kütük, sınırdaki mayınlı sahada gerçekleştirilecek Organik Tarım Projesi hayata geçirildiğinde, insanların kendilerine acı çektiren arazilere sahip olup, üretim yapacağını söyledi.

Türkiye-Suriye sınırında yıllardır yüzlerce insanın ölümüne ve sakat kalmasına neden olan mayınlar temizlenerek, mayın mağdurları bu arazilerde organik tarım yapacak. Mayınlardan kurtarılacak Kıbrıs adası büyüklüğündeki verimli alanda organik tarımla yetiştirilen ürünler, Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilecek. Milli Savunma Bakanlığı mayın temizleme için ihale hazırlığı yaparken, Kilis Valiliği de Avrupa Bankası’ndan destek aldığı proje ile "ölüm tarlalarını" bölge insanı ile yeşertecek.

Kilis Valiliği’nin hazırladığı proje, binlerce insana umut verecek. İklimi, toprak yapısı ve öteden beri kullanıla gelen tarım teknikleri nedeniyle gübre ve kimyasal ilavelere gerek duyulmamış olması, bölgeyi organik tarım açısından cazip hale getiriyor. Hem tarım yapılan araziler hem de yıllardır kullanılmadığı için bakir olan mayınlı saha, ekolojik tarıma uygun olan nadir bölgelerden. Günümüze dek atıl durumda olan mayınlı saha (Kilis il sınırlarında kalan alan) 400 metre derinliği, 107 kilometre uzunluğu ve 3 bin 600 hektarlık toprak alanı ile bölge insanı için yeni bir umut olarak değerlendiriliyor.

Kilis Valisi Aslan Kütükçü, projenin uygulanması için mayınların temizlenmesi gerektiğini, bunun da 1, 1.5 yıl alabileceğini söyledi. Projenin, mayınlı bir bölgede uygulanması bakımından dünyada ilk olduğunun altını çizen Kütükçü, "Geçmiş hükümet mayınların temizlenmesi için Bakanlar Kurulu kararı çıkarmıştı. Şimdiki hükümet de bunu benimsiyor, MGK’da da karara bağlandı. Milli Savunma Bakanlığı da ihale hazırlığı yapıyor. Alan İl Özel İdaresi’ne devredilirse, biz de projeyi tatbik etmek için araziyi 5 bin vatandaşa organik tarım yapılması için tahsis edeceğiz" dedi.

Vali Kütükçü, düzenledikleri seminerde 60 çiftçiye sertifika verdiklerini belirterek, "2005 yılı içerisinde sertifikalı çiftçi sayısını 300’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bilindiği üzere Organik Tarım Projesi’ni ilk olarak biz gündeme getirdik. Bunun için nisan ayında Londra’da ’Organik Tarım’ konulu toplantıya kaldık. Bize projemizi çok beğendiklerini ve maddi olarak da destek sağlayacaklarını ifade ettiler. Mayınlı alanlarda eskiden tarım yapılırdı. O araziler çeşitli nedenlerle istimlak edilmiş ve mayın döşenmiş. Projeyi sınır köylerinde uygulayacağız. Bunu uygularken de kriterimiz, özellikle mayınlardan zarar görmüş insanlar olacak. İnsanlar kendilerine acı çektiren arazilere sahip olacak ve üretim yapacak. Bu, mayınlardan sakat kalmış biri olabileceği gibi, ölmüş bir başka kişinin kardeşi, çocuğu da olabilir" diye konuştu.
Deliorman Köyü’nden başlayıp Çatalkaya Köyü’ne kadar devam eden 700 hektarlık mayınlı sahanın orman ve çalılıklarla kaplı olduğunun altını çizen Kütükçü, burada da hayvancılık yapılabileceğini kaydetti. Kütükçü, bu kapsamda 50 çiftçiye 10’ar büyükbaş hayvan verileceğini sözlerine ekledi.

kilis
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 11:08:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?