24
Mayıs
2024
Cuma
KİLİS

Öncüpınar'da bayram çoşkusu yaşandı

Kilis-Halep Valilikleri arasında imzalanan protokolle iki ülkede bulunan akrabaların yatılı bayram ziyareti bu bayramda Suriye tarafında gerçekleştirildi.

Akrabalarını bayramda ziyaret edebilmek için müracaat edenlerden 5 bin kişi bugün Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan otobüslerle Suriye tarafına geçiş yaptı. İki günde sayının 10 bin 372’ye ulaşacağı bildirildi.

Ramazan Bayramı’nın ikinci günü Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı’nda yatılı bayramlaşma coşkusu ve trafiği yaşandı. Kilis ve Halep Valilikleri arasında imzalanan protokolle gerçekleştirilen yatılı bayramlaşma töreni bu yıl Suriye tarafından gerçekleştirildi. Her iki ülke yetkililerin aldığı tedbirlerle izdiham ve gerginlik olmadan Kilis, Gaziantep ve Hatay’dan gelen 5 bin kişi Halep’e geçerek, akrabaları ile kucaklaştı. Sınır kapısında bayram trafiği sebebiyle her iki tarafta da sıkı tedbirler alındı. Türkiye tarafından Ropocop askerler ve polislerin koordine ettiği geçişler esnasında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. İlk gün için 5 bin kişiye geçiş izni verildi. Oluşturulan kontrol noktalarında Suriye’ye geçecek vatandaşlar otobüslerle sınıra taşındı. Ropocop askerlerin, yaşlı ve yükü ağır olan kadınlara yardımcı olmaları dikkat çekti. Suriye’ye geçiş yapan 5 bin kişi beraberlerinde halı başta olmak üzere çeşitli hediye götürdü.
Suriye tarafında ise geçen yıl yaşanan izdiham ve olaylardan dolayı Türkiye benzeri tedbirler aldı. Geçişler için verilen kimlikleri kontrol eden Suriye görevlileri, sıkıntı yaşanmadan geçişleri sağladı. Kilis ve Halep Valiliği yetkilileri de geçişlerin sorunsuz olması için denetim yaptı. 80 Yıldır amca çocuklarını görmeyen aileler, iki senedir yakınlarından haber alamayan insanlar, sevdiklerini görmek isteyen gençler ilk günde Suriye geçiş yapan kişiler arasında yer aldı. Özürlü bir vatandaş da sakat arabasıyla Suriye’ye geçti. Suriyeli yetkililer, özürlü kişiye yardımcı olmaları dikkat çekti.

KUTLAMA JESTİ KOMEDİSİ
Bu arada, Türkiye-Suriye arasında sıcak ilişkiler, bayramlaşma törenlerinde iki tarafın yetkilileri arasındaki samimi görüntülerin doğmasına yolaçtı. Bayramlaşmanın bu kez Halep’de olmasından dolayı Suriyeli yetkililer, Türk tarafından Arapça ve Türkçe bilen görevliler istedi. Halep tarafına geçen tercümanlar, geçişlerin sorunsuz olmasına yardımcı oldu. Bu arada Suriye tarafından oluşturulan kontrol noktasında Türkç pankart ve dövizlerin asılması dikkat çekti.
Ancak, Türkçe pankartların yanlış yazılması sorun çıkardı. "Bayramınız Kotü Ölsın" ve "Hoş Geldiniz Suriyede" pankartlarının yanlış olduğunu ifade eden gazetecilerin uyarısı üzerine Suriyeli yetkililer, jest için astıkları Türkçe kutlama pankartlarını kaldırmak zorunda kaldı. Pankart krizi gazetecilerin uyarısı üzerine skandala dönüşmeden ortadan kaldırıldı.
Sınırda bayramlaşma için iki günde 10 bin 372 kişinin Suriye’ye geçiş için izin aldığı ve bu kişilerin yarın akşam Türkiye’ye geri dönmeleri gerektiği belirtildi.

GAZİANTEP (İHA) -
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 12:18:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?