26
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Orman zararlılarıyla mücadele

Kilis Orman İşletme Müdürü Halil Gökpınar, ormanlara zarar veren çamkese böceğine karşı kimyasal mücadelenin sona ermesinden sonra Akdeniz Çam böceği ile ve biyolojik mücadelenin sürdüğünü söyledi.

Gökpınar, işletmelerine bağlı olan Gaziantep, Araban, İslahiye'de 103 bin hektar alanda 100 milyon ağaç bulunduğunu söyledi. Gökpınar, "Kilis Orman işletme Müdürlüğü’ne bağlı tüm ormanlık alanda orman zararlıları ile mücadelemiz yıl boyu sürmektedir. Orman zararlılarına karşı, teknolojinin tüm imkanları kullanılarak, kimyasal ve biyolojik mücadelede büyük başarılar ile sürüyor. Ormanlara büyük zarar veren çamkese böceğine karşı kimyasal ilaçlamayı bitirdik. Kilis Orman işletme Müdürlüğüne bağlı 150 hektarlık alanda Akdeniz Çam kabuk böceği ile biyolojik mücadele başlattık. Küresel ısınma dünyada ve Türkiye'de biyolojik dengeyi olumsuz etkiliyor" dedi.

Orman zararlılarına karşı dünyada gelişmiş son teknolojinin Türkiye'de uygulandığını ifade eden Gökpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birden fazla orman zararlısı ile mücadele ediliyoruz. Bunu yaparken, teknolojinin nimetlerinden yararlanıyoruz. Son birkaç yıldan beri küresel ısınmanın ormanları etkilediği bir gerçektir. Tüm dünyaya etkiliyor, küresel ısınma, ama tedbirlerimizi almamız da gerekiyor. Kuraklık nedeniyle ormandaki ağaçların zayıf düşmesi sonucunda çeşitli zararlı böcekler çoğalmakta ve ormanlarımızın tahribine sebep olmaktadırlar. Yangından daha çok zarar veren böcek tahribatı çok daha tehlikelidir. Çünkü yanan alan göz önündedir ve ona göre yangına müdahale edilmektedir.Yangın tehlikesi bilinebiliyor ve yanan sahalar yeniden ağaçlandırılabiliyor. Orman sahaları yılın her mevsiminde kontrol altına alınarak, zararlıya göre mücadele yapılıyor. Buna örnek olarak, kış aylarında orman ağaçlarına zarar veren kabuk böcekleriyle mücadele kapsamında, ormanlık alanlara bin adet kuş yuvası yerleştirdik. Bunun amacı zararlı ile mücadele etmektir. Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 12 ay boyunca doğadaki zararlılarla mücadele ediyoruz."

Havaların ısınması ile birlikte orman yangınlarında artış yaşanabileceğini vurgulayan Gökpınar, "Kilisliler, her zaman orman yangını konusunda çok hassastır. Bu nedenle özellikle vatandaşlardan rica ediyorum. Ormanlık alanlarda gördükleri duman, yangın veya bir yangın emaresini gördükleri zaman anında haber etsinler.

Ormanlarımız bizim oksijen kanyağımızdır. Vatandaşlarımızı duyarlılıklarından dolayı kutluyoruz. Bu hassasiyetlerinin bu yılda sürmesini bekliyorum" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 18:32:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?