25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Pekmeze teşvik talebi

Kilis Ziraat Odası (KZO) Başkanı Abdullah Çelik, pekmez üreten imalathanelerin büyük sıkıntıya girdiklerini söyledi. 

1980'li yıllarda Kilis'te çok sayıda pekmezhane bulunmasına rağmen günümüzde buraların sayısının hızla azaldığını belirten Çelik, "Eskiden gece gündüz pekmez üretirdik. Onlarca kişi kış aylarında bu işten para kazanırdı. Şimdi pekmezin yüzüne bakan yok. Türkiye'den her türlü şeye teşvik uygulaması yapılıyor. Neden pekmeze teşvik uygulanmıyor? Pekmez üreticisi ihracat yapacak durumda değil, pekmez üreticilerini desteklenmesi, yurtiçi ve yurtdışına satış yapması için yetkililerin devreye girmesi gerekiyor. Eğer gerekli atılımlar yapılmadığı takdirde pekmezcilikte tarihe karışacak" dedi. 

Kilis pekmezinin kilosunun 3 YTL satıldığını Ege Bölgesi'nde üretilen pekmezin kilosunun ise 15-20 YTL'ye satıldığını ifade eden Çelik, Kilis'teki üreticilere destek olunmasını istedi. Çelik, bilim adamlarının da pekmezin faydalarını anlatıcı çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti. 

Kilisli pekmez üreticisi Abdulkadir Ulutaş da, Kilis pekmezinin yıllar önce Türkiye ve dünya tarafından tanındığını vurgulayarak, "Kilis pekmezciliği yıllardır bir yere gelememiştir. Entegre tesisleri kurulamamış, modern tesislere kavuşamamıştır. Hala Kilis'te, atadan babadan kalma yöntemlerle pekmez üretilmektedir. Tarım Bakanlığı'nın koordinesinde Kilis pekmezinin tanıtılması ve pekmezin yararlarının anlatılması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilere, pekmezin yararlarını anlatması ve öğrencilerin pekmez tüketimini sağlaması gerekiyor. Dünyanın her yerinde pekmez üretimi ve tüketimi artarken, Türkiye'de üretim ve tüketim düşmektedir. Tatlandırılmış, yiyeceklerin piyasaya çıkması, bu tatlandırılmış ürünleri piyasaya sürenler büyük şirketlerdir. Bizim bu şirketlerle mücadele etmemiz rekabete girmemiz ve ürünlerimizin reklamlarını yapmamız neredeyse imkansızdır. Bu nedenle eğer devlet bu işe el atarsa hem Kilis pekmezi hem de Türkiye pekmez açısından iyi olur" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2006 Pazartesi 11:54:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?