19
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

'Reçetesiz ilacı savunmak ihanettir'

Ziraat Mühendisleri Odası Kilis İl Temsilcisi Erdoğan Avcı, tarım ve hayvan sağlığı ilaçlarının mutlaka reçeteli satılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Avcı, yaptığı açıklamada, reçete ile ilaç satışından rahatsız olanların kaygılarının ekonomik nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Avcı, "Reçetesiz ilaç satışları ülkemizin topraklarının ve hayvanlarının zehir deposu olmasına neden olmuştur. Tarım topraklarımız ağır metaller ile tarım kimyasallarıyla verimsiz hale getirildi. Denetimsiz kullanılan tarım ilaçları yalnızca toprağı zehirlemekle kalmıyor, akarsularla göllere, denizlere ulaşarak deniz canlıların ölmesine neden oluyor. Bugün tarım topraklarımız nitrojen yönünden olması gerekenden üç kat fazla nitrojen içermektedir. Gübre kullanımı da belli ilkelere bağlanmalıdır. Hayvan sağlığında kullanılan antibiyotiklerin serbestçe satılması hayvanları antibiyotik deposu haline getirmiştir. Antibiyotik deposu olan et ve sütleri tüketen insanlarımızın sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Hayvan sağlığı ilaçları da izlemeye alınmalıdır.

Reçetesiz satışa izin verilmemelidir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın uygulamalarını destekliyoruz. Çiftçilerimiz de, tarım ilaç satıcıları da bu uygulamaya alışmak zorunda. Tarım sektörünün yapılan uygulamadan çok büyük kazancı vardır. Kontrolsüz ve bilinçsiz ilaç kullanımı yalnızca deniz aşırısındaki ilaç tekellerine yaramaktadır. Reçetesiz ilaç satışını hiç bir ziraat mühendisi ve veteriner hekim savunamaz. Reçetesiz ilaç satışını savunmak ülke tarımına ve halk sağlığına ihanettir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 16:46:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mithat Direk IP: 193.255.251.xxx Tarih : 3.08.2009 11:53:44

Nihayet bir cesur yürek çıkıp işin aslını haykırabildi. İlaç -gübre bayileri gıdalarımızı ekonomik nedenlerle sürekli zehirlediler. Çiftçi de daha fazla ilaç kullansak bişey olmaz mantığı gelişti. İlaç kullanımının en son çare olması gerektiği ne yazık ki unutuldu. Adı üstünde Bitki Koruma, ilaçlama değil, lütfen daha dikkatli olalım, lüzumsuz kullanımları engelleyelim. Bu doğa bize gelecek kuşaklardan emanet...