25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Sağlık ve Sosyal Güvenlik Haftası

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kilis İl Müdürü Feyzullah Bayındırlı, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 70 milyon vatandaşın bu şemsiyenin altına gireceğini söyledi.

Bayındırlı, hafta sebebiyle Kilis Valisi Nevzat Turhan'ı makamında ziyaret etti.

Bayındırlı, burada yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 70 milyonu gölgesinde toplayan bir şemsiye olduğunu belirterek, "İlkemiz, vatandaş odaklı hizmet, amacımız hak sahiplerine sağlıklı bir hizmet vermek, bunu bir ilke şekline dönüştürmek. Vatandaşın memnuniyetini baz alan, kendine güvenen, etkin, verimli ve şeffaf bir kurum olmak önceliklerimiz arasında geliyor. Şehrimizde de bu kadar insana hizmet veren kurumun çalışanları olarak bizlere önemli görevler düşmektedir. Çünkü buraya gelen vatandaşlarımız, yıllarını, alın terini bu ülke için akıtmış, engelli ve problemli olabilir. Çağdaş bir ülke vatandaşına yakışır şekilde bizden hizmetini alarak kurumdan ayrılacaktır. Sosyal Güvenlik; insanların bu günlerini ve yarınlarını garanti altına alan, kendilerini ve ailelerini sosyal risklere karşı koruyan bir sistemler bütünüdür.

İnsanlar topluluklar halinde yaşamaya başladıkları günden bu güne kadar gerek kendileri gerek aile fertleri için, gelecek günlerde karşılaşabilecekleri kaza, hastalık, işsizlik ve ölüm gibi sosyal tehlikelerin endişelerini taşımışlar ve tehlikelerin iktisadi sonuçlarına karşı da belirli güvenceler aramışlar. Sosyal Güvenlik kavramı, insanların geleceğini garanti altına alma ihtiyacının bir sonucudur. Sosyal Güvenlik temel insan haklarından biridir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 25/a maddesinde ‘Sosyal Güvenlik, Sosyal Devlet olmanın ilkesi’ olarak belirtilmiştir" dedi.

Türkiye'de sosyal güvenlik ve çalışma hayatının anayasal teminat altına alındığını kaydeden Bayındırlı sözlerini şöyle sürdürdü: "Nitekim Anayasamızda; devlet bu güveni sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatını kurar. Çalışma herkesin hakkı ve ödevidir, kimse zorla çalıştırılamaz. Ücret emeğin karşılığıdır. Kimse yaşına, cinsiyetine ve görüşüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Hiç kimse sendikaya üye olmaya, üye kalmaya, üyelikten ayrılmaya zorlanamaz denilmektedir. Bu durumda, sosyal güvenlik insanlarımız için bir hak, devletimiz için bir görevdir. Bu noktadan hareketle; Ülkemizi ve dolayısı ile şehrimizi de yakından ilgilendiren kayıt dışı istihdam konusu ekonomi içerisinde büyük yer işgal etmekte ve hepimizi çok yakından ilgilendirmektedir. Gerek ekonomik dengelerin düzeltilmesi ve gerekse işsizlikle etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi, ancak kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınması ile mümkündür.

Şehrimizde de kayıt dışı istihdamla mücadele için öncelikle insanları kayıt dışılığa iten nedenlerin iyi araştırılması, toplumsal uzlaşma ve hareket birlikteliği sağlanması ve buna uygun politikaların karma olarak uygulanması gerekmektedir. Ülke ekonomisini ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen kayıt dışı istihdamla mücadele ancak halkın, kamu yönetiminin ve sosyal tarafların birlikteliği ile etkin bir şekilde yürütülebilir."

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 15:48:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?