18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Serbest Ticaret Merkezi sevinci

Kilis Valisi Aslan Kütükçü, Suriye ile imzalanan Serbest Ticaret Merkezi (STM) Anlaşması’nın hayata geçirilmesiyle Kilis ekonomisinin şaha kalkacağını söyledi.

Vali Kütükçü, 2001 yılından beri çalışması devam eden Serbest Ticaret Merkezi Anlaşması’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Başbakanı Muhammed Naci Otri tarafından Suriye’de imzalandığını hatırlatarak, Suriye sınırına komşu Kilis’in de aralarında bulunduğu 6 ile Serbest Ticaret Merkezi kurulacağını belirtti.

Bu iller arasında en hazır kentin Kilis olduğunu kaydeden Kütükçü, "Biz valilik olarak bu projenin gündeme gelmesinden sonra Öncüpınar Sınır Kapısı’nı hazır duruma getirdik. Bu kapımızda bulunan Hac Konaklama Tesisleri’nden yararlanacağız. Çünkü inşaat ile uğraşacak zamanımız yok. STM binalarının yüzde 80’i hazır durumda. Yaptığımız çalışmayı 2003 yılında Dış Ticaret Müsteşarlığı’na gönderdik ve kabul edildi. Kilis olarak STM için hazırız" dedi.

Suriye’de bulunan Siddi Zeynep’in türbesini ziyaret için bu ülkeye giden İranlılar’ın Öncüpınar Sınır Kapısı’nı kullandıklarını belirten Vali Kütükçü, "STM’ler içinde İranlı turistlerin sürkülasyonunundan da yararlanmak istiyoruz. Türk Dışişleri Bakanlığı ve İran Dışişleri Bakanlığı, yıllar önce İranlı turistlerin Suriye’ye geçişlerinde kullanacakları güzergahı, Öncüpınar Sınır Kapısı olarak tespit etmişler ve yıllardan beri İranlılar bu güzergahı kullanmaktadırlar. Yılda 300 bini aşkın İranlı Öncüpınar üzerinden Suriye’ye geçiyorlar. Bu potansiyeli iyi değerlendirmek zorundayız" diye konuştu.

Serbest Ticaret Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle Suriye’ye yapılan ithalat ve ihracatın bir bölümünün Elbeyli İlçesi’ndeki Çobanbey Tren İstasyonu üzerinden yapılmasını istediklerini ifade eden Kütükçü, "Bilindiği üzere Suriye ile imzalanan demiryolları anlaşması da kısa süre içerisinde faaliyete geçecek. Bu sayede gerek Öncüpınar gerekse Çobanbey Tren İstasyonu sayesinde Kilis’in ekonomisi şaha kalkacak" dedi.

KİLİS (İHA) -
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2004 Pazar 13:56:22
Güncelleme :26 Aralık 2004 Pazar 13:58:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?