18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

SGK borçları yeniden yapılandırıldı

SGK BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kilis İl Müdürü Feyzullah Bayındırlı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 24. ve geçici 25. maddelerine göre yeniden yapılandırıldığını söyledi.

SGK Kilis İl Müdürü Feyzullah Bayındırlı, düzenlediği basın toplantısında, 6111 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve diğer bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun 25 şubat 2011 tarihli ve mükerrer 27857 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

Bayındırlı, "Kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen 6111 sayılı Kanun ile Kurumumuz birikmiş alacaklarına ödeme kolaylığı getirilmiş, ayrıca 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 24. ve geçici 25. maddelerine göre yeniden yapılandırılan ancak ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle bozulmuş olan bir kısım yeniden yapılandırma anlaşmalarına ihya imkanı sağlanmıştır. Kurumumuzun yeniden yapılandırma kapsamına giren alacakları; 6111 sayılı Kanunun 1 inci

maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak; Kasım/2010 ve önceki aylara ilişkin olup Kanunun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihine kadar ödenmemiş olan; Sigorta primi, Emekli keseneği, Kurum karşılığı, İşsizlik sigortası primi ve sosyal güvenlik destek primi. SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı. 2010/Kasım ve önceki aylara ilişkin isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi. 30 Kasım 2010 tarihi

itibariyle bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin kurumca re'sen tahakkuk ettirilen eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri, 31 Aralık 2010 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, 5510 Sayılı kanunla Mayıs 2008'de yeniden yapılandırmaya müracaat edip şartları yerine getirmeyenlerin bozulan yapılandırmalarının yeniden ihyası, 2925 Sayılı tarım işçileri Sosyal Sigortalar kanununa tabi alacakları, 5510 Sayılı Kanunun 17. madde gereği 5 yıl

daha fazla prim borçlarını ödemeyen ve bu nedenle sigortalılıkları durdurulan Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılarının sigorta sürelerine ilişkin prim borçları da bu yapılandırma kapsamına alınmıştır. İş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile sağlık sigortalısına ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ilgililerden tahsili gereken rücu alacakları, Kurumumuz tarafından fazla ve yersiz olarak ödendiği tespit edilen gelir ve aylıklara ilişkin alacaklar.

Yapılandırma hükümlerinden yaralanmak isteyen borçluların en geç 2 Şubat 2011 tarihine kadar İl Müdürlüğümüze müracaatları gerekmektedir. Yapılandırılan borçlar için peşin veya taksitle ödeme seçeneklerinden biri tercih edilecektir.Taksitle ödeme talebi tercih edilmesi halinde, 30 hazuran 2011 tarihine kadar birinci taksiti ödeyerek 2'şer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitle ödeme şartı getirilmiştir. Ödemeler 2 ayda bir olacağından borçlar 36 ayda ödenecektir. Ayrıca, İl Özel İdareleri,

Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli kuruluşlara 2'şer aylık taksitler halinde azami 36 eşit taksitle, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Futbol Federasyonu ve Spor kulüplerine ise borçlarını 2'şer aylık dönemler halinde azami 42 eşit taksitle ödeme imkanı getirilmiştir. Yapılan yapılandırmanın bir takvim yılında ikiden fazla taksitin ve cari aylara ait primlerin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.Taksitler kredi kartıyla da ödenebilir.

Ayrıca işverenler yapılandırma taleplerini E - Sigorta kanalıyla www.sgk.gov.tr adresinden de yapabileceklerdir. Yapılandırmada son başvuru tarihi 2 mayıs 2011 tarihi olup, bu haklardan faydalanmak isteyenlerin İl Müdürlüğümüze yazılı müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu güne kadar yapılan en kapsamlı yapılandırma Kanunundan bütün borçlu vatandaşlarımızın yararlanması temennimizdir" dedi.

Bayındırlı, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası Başkanlığı ile esnaf odları ile birlikte koordineli çalışacaklarını sözlerine ekledi.

SGK Kilis İl Müdürü Feyzullah Bayındırlı'nın kahvaltılı basın toplantısına Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şevket Memiler, Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Yusuf Bozkaya ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

SGK BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2011 Perşembe 12:47:04
Güncelleme :10 Mart 2011 Perşembe 23:51:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?