Kilis Sağlık İl Müdürü Dr. Turgay Happani, aşırı sıcakların vücutta su kaybına sebep olduğunu söyledi.
Dr. Turgay Happani, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok üstünde seyrettiğini hatırlatarak, "Bu sıcak havalarda özellikle yaşlılar ve kalp hastaları zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın. Sıcak hava nedeniyle, hasta olan vatandaşların, tansiyonu düşmekte ve kalp çarpıntıları oluşmaktadır. Özellikle yaşlılar ve kalp hastalarının zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları gerekmektedir. Çünkü aşırı sıcaklar birçok hastalığı tetikliyor. Bol bol su ve tuzlu ayran içilmeli, karpuz yenilmelidir. Böylece vücudun kaybolan su ihtiyacı giderilmiş ve birçok hastalığa karşı önlem alınmış olur. Güneşten gelen UV ışınlarının vücuda zarar veriyor. Güneş ışınları saat 11.00-15.00 arasında daha güçlüdür. Aşırı sıcak ve güneş, gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebilmekte, bu durumdan özellikle çocuklar, yaşlılar, yüksek tansiyon, kalp ve akciğer hastalığı olanlar daha çok etkilenmektedir. Çocuklar, yaşlılar, kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, kronik akciğer hastalığı ve deri hastalığı olanlar, zorunlu olmadıkça 11.00 - 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalıdır" ifadesini kullandı.
Dr. Happani, vatandaşların, sıcak havalarda çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Açık renkli, ince, bol, terletmeyen elbiseler giyilmeli ve geniş kenarlı şapka takılmalı, şemsiye kullanmalıdır. Hafif yemekler, sulu gıdalar (meyve, salata, çorba) tercih edilmelidir. Sık ve az miktarda yenmeli, bol su olmak üzere mineral içeren sıvı içecekler alınmalı, aşırı yağlı, ağır yiyeceklerden ve alkolden kaçınılmalıdır. UV ışınları cilt kanserlerine de yol açabilmektedir. Bu nedenle güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kremi sürülmeli, ultraviyole ışınlardan koruyucu güneş gözlükleri kullanılmalı, sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması için de dikkatli olunmalıdır.”
Bulantı, kusma, baş ağrısı, huzurluk gibi belirtiler görüldüğünde bol sıvı alınması gerektiğini öğütleyen Dr. Happani, "Vatandaşlar, boş zamanlarını gölge ve serin bir yere geçirsinler. Çocuklarda sıvı kaybına bağlı ishal ve kusma meydana gelebilir. Uzun süren ishal durumlarında mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Tarlada çalışan çiftçilerimiz sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde çalışmalı ve mutlaka şapka takmalıdır. Aşırı sıcağa maruz kalmış kişiler için en yakın sağlık kuruluşundan ya da 112'den yardım istenmelidir. Vatandaşlar sağlıkları için muhakkak dikkat etmeleri gerekiyor. Rahatsızlandıkları zaman hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvursunlar" diye konuştu.