19
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Sınırda bayramlaşma coşkusu

Ramazan Bayramı dolayısıyla Suriyelilerin Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye tarafına geçişleri başladı.

Kilis Valiliği ile Halep Valiliği arasında imzalanan protokolle bu yıl 17.'si gerçekleştirilen bayramlaşma için sınıra akın eden Suriyeliler, Suriye tarafında uzun kuyruk oluşturdu. Suriyeliler, 48 saatliğine Kilis'teki akrabalarıyla bayramlaşmak için sabahın erken saatlerinde Suriye'nin Esselame Sınır Kapısı'na geldi.

5 kilometrelik alanı yürüyerek gelen Suriyeliler, işlemleri yapılmak üzere 50'şer kişilik gruplar ile Esselame Sınır Kapısı'na alınıyor. Burada işlemleri yapılan Suriyeliler, gruplar halinde Türk tarafına geçişleri sağlanıyor. Türk tarafına girişleri yapılan Suriyeliler kayıtları yapıldıktan sonra Kilis Valiliği tarafından tahsis edilen arabalar ile Oto Gara getiriliyor. 7 ayrı güvenlik noktasından geçen Suriyeliler, bayramlaşmadan memnun olduklarını belirttiler.

Suriyeli yetkililer, hediyeleşmenin serbest olmasından bahane eden Suriyeliler, yanlarında çay, şeker, limontuzu, karabiber, sigara, temel gıda maddeleri ve giyim eşyaları getiriyor. Suriyeli yetkililer, aşırı kaçak eşya getirenlere izin vermediği için Suriye tarafından kuyruk oluştuğu bildirildi.

300 YTL'ye kadar hediyeleşmenin serbest bırakılması nedeniyle Suriyeliler bugün saat 15.00'e kadar 10 bin Suriyeli'nin Türkiye'ye geçmesi beklenirken, yarında 10 bin kişi olmak üzere toplam 20 bin kişi Türkiye'deki yakınlarının yanlarına geçeceği bildirildi.

Türk ve Suriyeli yetkililer, işlemlerin hızlı yapılması için yoğun çaba sarf ederken, sınırdan geçişlerin devam ettiği kaydedildi.

Suriyeliler, Türkiye'ye geçişlerde sorun yaşanmadığını belirterek, "Suriye tarafından yoğun kontrol olduğu için kalabalık var. Eşyaları bırakmıyorlar. Yakınlarımız ile bayramlaşmanın heyecanını duyuyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2008 Perşembe 11:49:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?