25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Sınırda insan seli

Suriye’den Türk tarafındaki akrabaları ile yatılı bayramlaşmaya gelen Suriyeliler’in geçişleri sürüyor. Soğuk ve rüzgara rağmen Suriyeliler sabahın erken saatlerinden itibaren Türk tarafına akın etti.

Kilis’te, bu yıl 10.’su gerçekleştirilen bayramlaşmada, Suriyeliler’in Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçtikten sonra akrabaları ile buluşmaları sırasında duygulu anlaş yaşanıyor. Suriye güvenlik güçleri, oluşan izdihamı önlemekte zorluk çekerken, basın mensuplarının görüntü alması sırasında Türk tarafına girişlere izin verilmedi.

Dün akşam saatlerine kadar 6 bin 200 Suriyeli, bayramlaşmak için Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Kilis’e geldi. Bayramlaşmak için başvuru yapan 16 bin 803 Suriyeli’nin 10 bininin bugün gelmesi bekleniyor. Kilis’te geçen yıllarda yaşanan olumsuz olayların tekrarlanmaması için Türk ve Suriyeli yetkililer olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Suriye’nin El Selame Sınır Kapısı’ndan Türk tarafına geçen Suriyeliler, 8 ayrı kontrol merkezinden geçerek Türk tarafına ulaşırken Türkiye’ye girişlerinden itibaren Kilis Valiliği’nin tahsis ettiği araçlarla ücretsiz olarak taşınıyorlar. Jandarma güçleri, Öncüpınar Sınır Kapısı’na yakın bir alanda 2 kilometrelik bölümde bariyerler koyarak, Türk vatandaşları ve görevli araçların dışındakilerin Öncüpınar Sınır Kapısı’na yaklaşmasına izin vermiyor. Yanlarında kaçak çay ve şeker getirilenlerin yüklerine çok olması halinde gümrük yetkilileri tarafından el konuluyor.

Bayramlaşmada dün Türk ve Suriyeli 2 bin 500 kişi görev yaparken bugün bu rakam 3 bini aşmış durumda. İl Jandarma Komutanlığı’na takviye olarak Musabeyli, Poleteli ve Elbeyli İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı ile 2. Hudut Taburu ve 5 Hudut Bölüğü’nden askerlerin de Öncüpınar Sınır Kapısı’nda görev aldıkları ifade edildi. Bayramlaşmak için Türkiye’ye gelen Suriyeliler’in saat 15.00 kadar Türkiye’ye girişlerine izin verilecek. Dönüşlerinse bu akşam ve yarın gerçekleştirileceği bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2005 Cumartesi 16:52:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?