25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Sofralık zeytin piyasada

KİLİS'TE SOFRALIK ZEYTİN PİYASADA

Kilis'te, yeni mahsul sofralık siyah ve yeşil zeytin piyasaya çıktı.

Türkiye'de, önemli bir zeytin üretimine sahip olan Kilis'te, yeni mahsul sofralık siyah ve yeşil zeytin sabah pazarında kilosu 2 TL 50 kuruştan satılmaya başlandı.

Zeytin satıcısı Mehmet Datoğlu, Kilis ve yöresinde üretilen zeytinin, Ege'de üretilen zeytinlerden yüzde 15 oranında daha yağlı olduğuna dikkat çekerek, "Kilis'te, Eylül ayı içerisinde sofralık zeytinin piyasaya çıkmasına vatandaşlar şaşırıyor. Satılan zeytin taneleri aşılak dediğimiz EGE tarafından getirilerek, Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2000 yılından beri satılan sofralık zeytin fidanlarından üretiliyor. Yeşil ve siyah zeytinin Eylül ayında piyasaya çıkmasının en büyük nedeni Kilis'te sofralık

zeytin yetiştirilmeye başlamasıdır. Sofralık zeytin normal zeytinde daha erken yetişiyor. Kilis'te, yeşil zeytin tatlandırıldıktan sonra kahvaltı sofrasını süslüyor. Kilis'te zeytin hasadı Kasım ayı içerisinde başlayacak, zeytin hasadı yapılırken sofralık zeytin, yağ olarak değerlendirilecek zeytinlerden ayrılarak, evlerde tatlandırılır. Bu zeytinler, diğer zeytinlere göre daha iridir. Yeşil zeytinin kilosunu 2 TL 50 kuruştan satıyoruz" dedi.

Vatandaşlar ise Ekim ayında yeşil zeytinin piyasaya çıkmasına şaşırdıklarını belirterek, "Eskiden Kasım veya Aralık ayında tane zeytin toplanırdı. Ama şimdi ise sofralık yeşil zeytin ekim ayında piyasaya çıkıyor" diye konuştular.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2010 Perşembe 14:20:03
Güncelleme :30 Eylül 2010 Perşembe 14:41:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?