25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Su projesi

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Şanlıurfa Bölge Müdürü Rafet Yılmazoğlu ve beraberindeki heyet, Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut ile Atık Su Projesi konusunda görüş alış verişinde bulundu.

GAP heyetini makamında kabul eden Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, kanalizasyon suyunu, arıtmak suretiyle tarım alanlarında kullanıp il ekonomisini canlandırmayı hedeflediklerini belirterek, arıtma tesisinin yapımı için 45 bin metrekarelik bir alan bulunduğunu kaydetti. Bulut, gerektiğinde bu alanı daha da genişletme imkanı olduğunu, kanalizasyon suyunu arıtarak satmak suretiyle belediyeye ek bir gelir sağlanacağını ifade etti.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Şanlıurfa Bölge Müdürü Rafet Yılmazoğlu ise, günlük kapasitesi 22 bin metreküp olan Kilis atık suyunun arıtılması halinde 140 hektarlık bir alanda sulu tarım yapılabileceğine dikkat çekerek, "Burada mühim olan, yapılması talep edilen arıtma tesisinin hem imalat ve hem de işletme maliyetinin düşük olması gerekiyor. Bu konuda Avrupa Birliği müktesebatında yer alan tip projeler bulunuyor. Eski arıtma tesisi projesinin revizesiyle yeni proje arasında pek fazla bir fark olmayacaktır. Ayrıca bölgede bu suyla yetiştirilmesi öngörülen bitkilerin türüne göre bir tesis inşa edilmesi daha yararlı olacaktır" diye konuştu.
AB tarafından 5 ayrı proje uygulandığını, bunlardan hem bölgenin bitki örtüsü, hem de işletme maliyeti en ucuza çıkabilecek projenin tercih edilmesinin daha uygun olacağına işaret eden Yılmazoğlu, "Bu projelerden hangisi tercih edilirse edilsin, arıtılmış kanalizasyon suyuyla yeşil yapraklı ve çiğ yenilebilecek bitkiler yetiştirilmesi yasaktır. Bununla birlikte arıtılmış su içinde hala kalabilen kimyevi maddeleri tahlil ettirmek suretiyle bu maddeleri hangi bitki daha fazla tüketiyor ise o bitkilere yönelmenin yararlı olabileceği görüşündeyim" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2006 Çarşamba 16:04:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?