19
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Suriyeli hemcinslerini aydınlatacaklar

Kilis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Ali Eryılmaz, "Kendini Keşfet" Projesi ile Türk kadınının bilgi ve birikimini Suriyeli kadınlarla paylaşmaya başlayacağını söyledi.


Eryılmaz, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Kendini Keşfet" Projesi’nin Kilis Valiliği İl Özel İdaresi ile Kilis Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM ) tarafından ortaklaşa hazırlanan büyük bir proje olduğunu belirtti. Eryılmaz, "Kendini Keşfet projesini 7 aşamada ele almak gerek. Bu projenin anlaşılması için boyutlarının kamuoyuna ulaştırılması gerek. Projenin hazırlanması, niçin hazırlandığı, projenin amaçları, boyutu ve amacı ile Türkiye'de bir ilktir, projenin maliyeti ve süresi, projenin gelinen aşaması, projenin kapsadığı kesimler, projenin sona ermesi, projenin faydaları ve sonuçlarını ele almak gerekiyor. Tabi Türk kadınının bilgi ve birikimini Suriyeli kadınlarla paylaşmasının öneminin büyük olduğunu düşünüyorum" dedi.


Eryılmaz, Kendini Keşfet Projesi’nin Kilis İl Özel İdaresi ile ÇATOM uzmanları tarafından "Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı" çerçevesinde hazırlandığını kaydederek, "Proje çeşitli aşamalardan geçtikten sonra Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı'na kabul edilerek uygulamaya başlandı. Bu Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin gelişmesi, iki ülke halkının kaynaşması, dini, kültürü, tarihi, coğrafi yapısı, göz önüne alınarak, 80 yılı aşkın bir süreden beri tel örgülerin ayırdığı iki ülkenin vatandaşlarının istendiği zaman neleri başarabileceğini ortaya koymak için hazırladığımız bu proje önemlidir. Bilindiği üzere Suriye ile Türkiye arasında özellikle 2000 yıllarından sonra ekonomik, kültürel, siyasi, kalkınma, işbirliği açısından bir çok projeye imza atıldı. Kendini Keşfet Projesi ile bu birlikteliğin daha da ileriye gitmesi, iyi ilişkilerin perçinleşmesi ve Türk ve Suriyeli kadınların bu proje bağlamında bir araya gelerek ortak hareket etmelerini sağlayacaktır" diye konuştu.
Eryılmaz, Kendini Keşfet Projesi'nin amacının Suriye-Türkiye kaynaşmasında Türk ve Suriyeli kadınların ortak bir payda altında toplandıklarını ifade ederek, "Hazırlanan projeler ile birlikte ekonomik birliktelik sağlamaktır. Proje kapsamına Kilis ile Halepli kadınlar eğitime alındıktan sonra proje kapsamında Kilis'te eğitim alacak 15 kadın eğitimlerini tamamladıktan sonra proje koordinatörleri tarafından Halep ilinde Suriyeli kadınlara eğitim verilecek. Suriye'deki kadınların eğitimi için Halep İnsan Kaynakları Geliştirme Enstitüsü tarafından tespit edilecek 15 Halepli kadına eğitim almaları sağlanacak. Kilis ve Halep'te, eğitim yoluyla insan kaynaklarının değişen teknoloji ve üretim biçimlerine uyum yeteneğini arttırarak kadınların ekonomik ve sosyal yönünü geliştirmelerini sağlamak, sosyal yaşam sürecinde temel önceliklerini ortaya çıkarmak ve bu bağlamda Kilis ilinin kalkınmasına katkıda bulunmak. Kilis İl Özel İdaresi ve ÇATOM bünyesinde çeşitli branşlarda Mesleki Eğitim almakta olan 15 kadına Girişimcilik-KİK, Liderlik ve Yönetim ve Etkili İletişim Eğitimlerini vermek, İl Özel İdaresi bünyesinde Kilis ÇATOM koordinasyonunda Kilis ilinde yaşayan Girişimci Kadınlara hizmet vermek üzere bir Rehberlik Ünitesi kurmak, verilen eğitimler sonucunda işletme kurma fikri oluşan Kilisli kadınlara Kilis İl Özel İdaresi tarafından Mikro Kredi verilecektir" şeklinde konuştu.


Eryılmaz, Türkiye'deki kadınların dünyada bir çok ülkedeki kadınlardan daha önce seçme seçimle hakkını kazandığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Türk kadının imkan verildiği zaman neler yapabileceğini göstermek açısından Kendini Keşfet projesi çok önemlidir. Kadının toplumdaki yeri yüksektir. Türk kadınının bilgi ve birikimini dost ve kardeş olan komşumuz olan Suriyeli kadınlara bu bilgi ve birikimimiz, bilgi ve teknolojiyi kullanmaktaki yeteneğimizi paylaşmak istiyoruz. Bu nedenle Türkiye en büyük ve güçlü sivil toplum örgütü olan ÇATOM ile birlikte çalışıyoruz. Kendini Keşfet Projesi'nin başlaması ile sona ermesi 5 aylık gibi bir süre olarak planlanıyor. Kilis ile Halep illerinin gerçekleştirdiği bu proje Türk ve Suriye halkının ekonomik iş birliğine öncülük edecektir. Bu proje ile eğitim yoluyla insan kaynaklarının değişen teknoloji ve üretim biçimlerine uyum yeteneğini arttırarak kadınların ekonomik ve sosyal yönünün geliştirilmesini sağlamak, sosyal yaşama katkıda bulunmak. Kilis'te girişimci rehberlik ünitesi kazandırılacak projenin sürdürebilirliliği proje sonunda eğitimlerini tamamlamış, 30 girişimci bayandan isteyenlere iş yeri açmaları ve Kilis ve Halep illerindeki kadın girişimciler arasında sosyal, kültürel ve ekonomik bağların kurulmasıdır. Proje 77 bin 934 YTL 26 YKr'ye mal olacak. Projeyi 5 ay olarak planlamış bulunuyoruz. Kendini keşfet projesi kapsamında proje ekibine Çankaya Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Nilay Aluftekin tarafından bir eğitim verildi. 13 gün süren eğitim çalışmasına ÇATOM Müdiresi Nimet Taş ile Halep İnsan Kaynakları Geliştirme Enstitüsü Başkanı Lina Sergiye Attesi başkanlığındaki Suriye heyeti de katıldı. Bu eğitim çalışmaları hafta içerisinde tamamlandı. Proje ekibi tarafından anket ve forumlar hazırlanıyor. Önümüzdeki hafta proje ekibi tarafından Halep ilindeki kadınlara proje tanıtılacak."


Kendini Keşfet Projesi’nin Kasım ayı içerisinde tamamlanacağını vurgulayan Eryılmaz, " Kilis ve Halep'te eğitim alan 30 bayana sertifika verilecek. Sertifika alan bayanlara mikro kredi imkanı İl Özel İdaresi tarafından sağlanacak. Türkiye'de Kendini Keşfet Projesi'nin bir model olarak çeşitli projelerde bir başka versiyonunun uygulanması için yol gösterici ve kaynak olacaktır. Kilis ve Halep illerinde kırsal ve kentsel alanlarda yaşayan ve sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı durumda bulunan kadınların, kendi işlerini kurmak için sahip oldukları girişimcilik potansiyellerinin ortaya çıkarılması, iş hayatının temel sorunları hakkında eğitim verilmesi ve bu eğitimleri sonucunda katılımcıların kendi işlerini kurup, aktif hayatın biraz daha içinde yer almaları sağlanarak, sosyo-ekonomik yapıların iyileştirilmesi sağlanması hedeflenmektedir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 16:37:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?