25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Suriyeliler Kilis'ten bir türlü ayrılmıyor

Bu yıl 10.’su gerçekleştirilen yatılı bayramlaşma için Kilis’e gelen 17 bin Suriyeli’den bin 450’si hala ülkelerine dönmedi. 48 saatlik sürenin aşılmasına rağmen ülkelerine dönmeyen bin 450 Suriyeli, hala Kilis caddelerinde gezerek alışveriş yapıyor.

Kurban Bayramı’nın 2., 3. ve 4. günleri Kilis’teki akrabalarıyla bayramlaşmak için Türk tarafına geçen ve verilen 48 saatlik sürenin aşılmasına rağmen ülkelerine dönmeyen bin 450 Suriyeli, hala akrabalarıyla Kilis caddelerinde gezerek alışveriş yapıyor. Suriye’nin Halep kentinde yaşayan Muhammet Ali Cenop, dost ve kardeş Türkiye’deki akrabalarını ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Bayramlaşma süresi az, 48 saatten fazla olmasını istiyoruz. En azından 10 güne veya 2 haftaya uzatılmasını istiyoruz. Bu bayramdan sonra bu yöntemin uygulanmasını istiyoruz" dedi.

Hatice El Maho ise akrabalarına doyamadıklarını belirterek, "Türk ve Suriyeliler kardeştir. Bize bu imkanı sağlayan iki devlet yetkililerine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Kilis Valisi Aslan Kütükçü de, yatılı bayramlaşmanın huzur içinde geçtiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"17 bin Suriyeli 48 saatliğine Kilis’e, akrabalarının yanına bayramlaşmak için geldi. Uzun yıllardır akrabalarını görmeyen bazı Suriyeliler, 48 saatlik süreyi aşmasına rağmen 2-3 gün daha kalmak istiyorlar. Biz, dönmeyenleri anlayışla karşılıyoruz. Bir iki gün içerisinde ülkelerine dönmeyen Suriyeliler’e hoşgörü ile bakıyoruz. Zaten hepsinin nerede kaldığını biliyoruz. Problem olacağını zannetmiyorum."

Yatılı bayramlaşmada herhangi bir olumsuzluk yaşanmamasının iki ülke yetkililerini de memnun ettiğini ifade eden Kütükçü, "Dini, kültürü bir olan kardeş Suriye halkı ile zaten bir sorunumuz olamaz. Yıllarca birbirini görmeyen ve bu hasretle yanıp tutuşan insanları buluşturmaktan daha güzel ne olabilir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2005 Çarşamba 13:57:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?