14
Mayıs
2025
Çarşamba
KİLİS

Tarihi evler yeniden hayat buluyor

KİLİS EVLERİ YENİDEN HAYAT BULUYOR

Kilis'in tarihi, sosyal ve kültürel yapısını sanatsal açıdan ele alan ve bu alanda kıymetli eserler ortaya koyan Sinan Kanmaz, kentsel mimarinin kaybolmaya yüz tutmuş tarihi yapılarına hayat veriyor.

Model-maket ve rölyef tarzında birçok çalışması bulunan Sinan Kanmaz'ın en önemli eserleri arasında, Eski Kaymakam Evi rölyef çalışması, çocukluğunun geçtiği aile büyüklerine ait eski taş yapı Kilis Evi, ayrıca Kilis'in unutulmaya yüz tutmuş dar sokaklarında bulunan eski yapı ayrıntıları, dış cephe rölyef çalışmaları bulunuyor. Ciddi bir emek ve zamana mal olan bu tür yapıtları ile Kilis tarihini, kültürünü ve mimari yapısını yansıtmaya çalıştığını ifade eden Sinan Kanmaz, "Kilis'in mimari dokusu tarihsel haliyle sosyal ve kültürel açıdan yaşamın ve estetik zevkin bir parçası olarak her zaman benim ilgimi çekmiştir. Gün geçtikçe kaybolan, yıkılıp giden eski dar sokaklarımızın yaşam alanları, aslında gözümüzden kaçan kültürel ve turistik açıdan değerli miraslarımızdır. Bu mirası her ne şekilde olursa olsun gelecek nesillere taşımanın kaygısını hepimiz hissetmek zorundayız. Bu tür eserleri yaşatmayı ve geleceğe taşımayı, ayrıca Kilis'in nostaljik dokusunu gün ışığına çıkartmayı ben sanatsal bir görev olarak addediyorum. Örneğin; Meşetlik Mahallesi'nde bulunan, eskiden ninemlerin oturduğu, şimdi fotoğrafını dahi çekme ihtimalimin olmadığı evin, yapı ustalarından ve büyüklerimden edindiğim bilgilerle bir model-maketini yaptım. 240 saati aşan bir emekle çocukluğumun geçtiği bir evi hatıralarımdan çıkarıp canlandırmak ve de Kilis'in mimari dokusunun bir örneğini vücuda getirmek beni gerçekten çok mutlu etti. Bu konuda gerekli fotoğraflama çalışmaları yapıldıktan sonra, bu hizmeti geçmişini yaşatmak isteyen tüm Kilisli hemşerilerime vermek isterim" dedi.

Bu alanda çalışma sahasını genişletmek ve Kilis'e kültürel ve turistik açıdan katkı sağlamak amacında olduğunu belirten Sinan Kanmaz, ilgili mercilerin ve yetkililerin desteğine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, bu tür sanatsal çalışmaların Kilis'te daha fazla kişi tarafından ele alınmasının ve eğitiminin verilmesinin Kilis'e büyük bir katkı ve kazanç sağlayacağını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 10:48:03
Güncelleme :21 Aralık 2009 Pazartesi 14:08:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?