25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Tarihi evler yeniden hayat buluyor

KİLİS'TEKİ TARİHİ EVLERİN RESTORASYONU DEVAM EDİYOR

İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Celal Kara, kapsamında 2010 yılında 5 tarihi evin restorasyonu ile 4 evin rölöve restorasyon projesinin yapılacağını söyledi.

İl Müdürü Celal Kara, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen 5226 sayı ile değişik 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 12.maddesi uyarınca 15 Temmuz 2005 tarih ve 25876 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında bu güne kadar İlimizin muhtelif yerlerinde 7 adet tarihi evin restorasyonu yapılmıştır. Aynı yönetmelik kapsamında 2010 yılında 5 tarihi evin restorasyonu ile 4 evin rölöve restorasyon projeleri yaptırılacaktır. Yapılan onarım yardımları tamamen karşılıksız olup, restorasyon tamamlandıktan sonra mülk sahibi evini istediği gibi değerlendirecektir. İster içerisinde otursun ister işletmeye çevirsin.

Ancak evi onarılan vatandaşların bu evlerini turizme yönelik işletme şeklinde değerlendirmeleri hem kendilerine ekonomik bir katkı sağlayacaktır. Hem de ilimizin turizmine bir canlılık getirecektir. Restorasyonu yapılan bu evlerin turizme yönelik işletme olarak değerlendirilmesi İlimiz turizmi açısından bir fırsattır. Tarihi evleri onarılan Vatandaşlarımızdan hiçbir surette geri ödeme talep edilmeyecektir. Yardımlar hibe şeklinde yapılmaktadır. Tarihi tescilli evi bulunan vatandaşların Müdürlüğümüze gelerek ayrıntılı bilgi almalarını ve onarım yardımı için Müdürlüğümüze müracaat etmelerini bekliyoruz. Onarılan tarihi evlerimiz kültürümüzü yok olmaktan kurtaracak ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacaktır. Hem de kültürümüze sahip çıkmış olacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2010 Cuma 14:12:05
Güncelleme :14 Mayıs 2010 Cuma 16:12:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?