19
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Tarihi mekanlarda restorasyon

Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, kentin tarihi ve kültürel kimliğini ön plana çıkarmak için tarihi mekanların restorasyonunun devam ettiğini söyledi.

Projelerini anlatan Kilis Belediye Başkanı Bulut, temel altyapı hizmetlerinin tamamlanması noktasında belediyenin üzerine düşeni yapmaya büyük bir özen gösterdiğini belirtti. Kilis'in taşıdığı tarihi ve kültürel birikimleri ile Türkiye'de ve dünyada inanç turizmi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bulut, "Dünyadaki en eski 118 yerleşim biriminden biri olması, şehir içerisinde 300'e yakın tarihi değeri olan tescilli yapısı, 150'ye yakın arkeolojik alanı ile adeta tarih mozaiğini oluşturan Kilis'te dünyadaki semavi dinlerin ve bunların öncesindeki dinlerin kesiştiği her şeyi bulmak mümkündür. Ülkemizdeki dört şehitliğin (meşhetlik) bir tanesi Kilis'tedir. 650'nin üzerinde sahabe burada şehit olmuş, Peygamber Efendimiz'in vahiy katibi Şurahbil Bin Hasene Hazretleri, yanında sofrasını açan Şeyh Muhammed Bedevi Hazretleri, teyzesinin çocukları ve bacanakları Talha ve Zübeyr ve daha birçok sahabe türbesi bizim gizli hazinelerimizdir. Bizler bu hazineleri bir bir ortaya çıkararak, Kilis'i inanç
turizminde en üst düzeylere taşımak istiyoruz. Bunun için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile birlikte tarihi mekanlarımızın restorasyonlarını devam ettireceğiz. Kilis'imizi kısa zamanda tarihi dokusu ve kültürel boyutuyla ayağa kaldırmayı hedefliyoruz" dedi.

ESKİ MEZARLIKLARIN ETRAFINA DUVAR YAPILACAK

Bulut, şehrin muhtelif yerlerinde bulunan eski mezarlıkların etrafının beyaz kesme taşlarla çevrileceğini belirterek, "Mercidabık Mahallesi ve Mercidabık Caddesi üzerinde bulunan eski mezarlıkların çevre düzenlemelerini yaparak, ağaçlandırma çalışmaları yapacağız. Ayrıca mezarlıkların duvarlarının beyaz kesme bazalt taş ile örülmesi için kendi açacağımız beyaz kesme taş işçiliği kurslarında meslek öğrenen kursiyerlerimize yaptırılarak, istihdam yaratmış olacağız" diye konuştu.

Kilis Kültür Sitesi, Otogar ve katı atık düzenli depolama tesisinin inşaatlarının tamamlanacağını anlatan Başkan Bulut, "İnşaatı süren Ekrem Çetin Mahallesi'nde bulunan Kilis Kültür Sitesi'ni kısa zaman içerisinde tamamlayarak Kilis halkının hizmetine sunulması için çalışmalarımızı hızlandırdık. Yıllardan beri şehrimize hizmet veren eski otogarın ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmasından ve artık işlevini tamamlamasından dolayı Kilis'imize yeni ve modern bir otogar kazandırmak için kolları sıvadık. Kaba inşaatı tamamlanan otogarımızı da kısa zaman içerisinde halkımızın hizmetine sunacağız. Yine inşaatı devam eden Çukuroba köyü Ceylan Yazısı mevkiinde 138 bin 418 metrekarelik alanda kazı ve hafriyat işlemleri tamamlanmış olan katı atık düzenli depolama tesisleri de 2009 yılı içerisinde tamamlamak üzere çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Bunların tamamlanması ile birlikte Kilis Halkı Kültür Sitesi'ne, modern otogarına kavuşurken katı atık düzenli depolama alanı ile de kesmelik mağaralarında biriktirilen çöpler temizlenerek hem görüntü hem de çevre kirliliğinin önüne geçilecek. Modern katı atık tesisine de kavuşmuş olacaktır" şeklinde konuştu.

KİLİS BELEDİYESİ'NDEN DAR GELİRLİYE DESTEK

Kilis Belediyesi tarafından dar gelirli vatandaşlara sıvasız ve boyasız olan evlerin sıva ve boyasını yapacağını da ifade eden Bulut, taşkın koruma kanalının bakım ve temizliği ile birlikte çevre düzenlemesi yapılacağını belirtti. Bulut, "Saraç Mehmet Çavuş Mahallesi'nden başlayarak Kartalbey Mahallesi'nden Şeyh Mansur'a kadar uzanan taşkın koruma kanalına 1. etap olarak DSİ tarafından 18 bin metrekare siyah bazalt taş ile derzli döşeme yapılırken, arızalı alanların da tamiratı devam ediyor. Önümüzdeki günlerde başlanılacak olan 2. etapta ise DSİ ve Kilis Belediyesi tarafından kentimizi çevreleyen taşkın koruma kanalının bakım ve temizliğine başlanırken, kanal boyunca etrafı yürüyüş yolları, parklar ve ağaçlandırma çalışmaları yapılarak çevre düzenlemeleri ile birlikte Kilis'in güzide yerlerinden biri olacak" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 18:49:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?