25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Tarihi mozaikler gün yüzüne çıkıyor

KURUKASTEL ÖREN YERİNDE BULUNAN MOZAİKLERİN KURTARMA KAZILARI YAPILIYOR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Aldemir tarafından kısa süre önce Kurukastel Ören yerinde bulunan mozaikleri kurtarma kazıları başladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Aldemir yaptığı açıklamada, Kurukastel Ören yerinin tescilli sit alanı olduğunu belirterek, "Burada eski bir yerleşim olduğunu yüzey araştırmalarından biliyoruz. Ancak bugüne kadar bir kazı yapılmamıştır. Bu nedenle burada kurulan şehrin adı nedir? Ne zaman, kimin tarafından kurulmuş, ne zaman ve kimin tarafından yıkılmış bilmiyoruz. İki vatandaşımızın patika yol üzerinde mozaik gördüklerini Valiliğimize bildirmeleri üzerine inceleme yapılmış, Sayın Valimizin destekleri, Bakanlığımızın kazı izni vermesiyle, Gaziantep Müzesi arkeologlarıyla alan kazılmış ve mozaikler açığa çıkarılmıştır. Bu iki vatandaşımızın hassasiyetlerine teşekkür ediyoruz.

Valiliğimiz kendilerini ayrıca ödüllendirecektir. Benzer örnek davranışları diğer vatandaşlarımızdan da beklemekteyiz. Mozaikler 5. yüzyıla ait Bizans Dönemi mozaiklerinin özelliklerini göstermektedir. Ancak yazılı bir belgeye rastlanmamıştır. Bir villanın tabanına yapılmış mozaiklerdir. Yapılan kazıda bulunan izler binanın bir yangınla yıkıldığını göstermektedir. Restoretörlerce temizlik ve bakımı yapılarak mobil hale getirilecek olan mozaikler, Kilis'te müze açılınca iade edilmek üzere, Gaziantep Mozaik Müzesi'ne kaldırılacaktır. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 4.maddesi gereği arazisinde tarihi eser olanların haber verme zorunluluğu vardır. Haber vermemeleri durumunda tarihi eser kaçakçılığı suçu işlemiş konumuna düşmektedirler. Çok zengin bir tarihi birikime sahip olan ilimizde vatandaşlarımızın bildikleri eserleri Valiliğimize veya Müdürlüğümüze bildirmelerini bekliyoruz. Kazıyı başlatma desteği veren Sayın Valimize, kazı sırasında Müdürlüğümüzden yardımlarını esirgemeyen İl Özel İdaresine ve Kilis Belediye Başkanlığına teşekkürlerimi arz ederim" dedi.

KURUKASTEL ÖREN YERİNDE BULUNAN MOZAİKLERİN KURTARMA KAZILARI YAPILIYOR
KURUKASTEL ÖREN YERİNDE BULUNAN MOZAİKLERİN KURTARMA KAZILARI YAPILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2010 Perşembe 14:07:01
Güncelleme :14 Ekim 2010 Perşembe 23:56:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?