18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Temel ilk yardım eğitimi

Kilis Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen temel ilk yardım eğitimi başladı. 

Sağlık Müdürü Dr.Turgay Happani, vatandaşların ilkyardım konusunda yeterli bilince sahip olmadığını belirterek, "Her yıl yaklaşık 6 bin civarında vatandaşı trafik kazalarında kaybediyoruz. Ölümlerin yüzde 10'luk kısmı kazadan sonraki panik anının yaşandığı ve hastaların karga tulumba taşındığı ilk 5 dakika içerisinde oluyor. Bu bilinçsiz yapılan taşınma sırasında bir çok kazazedeye yarar yerine zarar verilmekte bir kısmı ölmekte bir kısmında ise kalıcı sakatlıklar oluşmaktadır" dedi. 

Kilis İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Adana İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapan ilkyardım eğitmenlerinin katkılarıyla gerçekleştirilen temel ilkyardım eğitimi Arca Otel'de başladı. Kalp durması, solunum durması, yaralanmalar, yanıklar, arı ve yılan sokmaları, zehirlenmeler, bayılma, kanamalar, kırık, çıkık ve burkulmalar, kafa travmaları ve omurilik yaralanmaları gibi bir çok ilkyardımı ilgilendiren durumlarda sağlık personeli tarafından müdahale edilinceye kadar geçen sürede yapılması gereken ilkyardım uygulamalarının anlatıldığı eğitimin 2 gün süreceği öğrenildi. Eğitime İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Sivil Savunma Müdürlüğü, Kilis Belediyesi, TEDAŞ, Milli Eğitim Müdürlüğü, Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Özel İdare, Çevre ve Orman Müdürlüğünde görev yapan 23 personel katılıyor. 

Kursun açılışında bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr.Turgay Happani, Türkiye'de trafik kazalarında her yıl binlerce insanımızın hayatını kaybettiğini, bir çok insanın yaralandığını, bunların da bir bölümünün hayatlarının kalan kısımlarını sakat olarak yaşamak zorunda kaldıklarını belirtti. Ev kazaları, iş kazaları ve doğal afetler nedeniyle oluşan hayat kaybı ve sakatlanmaların da azımsanmayacak oranda olduğunu söyleyen Happani, konuşmasına şöyle sürdürdü: 

"Maalesef vatandaş olarak ilkyardım konusunda yeterli bilince sahip değiliz. Her yıl yaklaşık 6 bin civarında vatandaşımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. Ölümlerin yüzde10'luk kısmı kazadan sonraki panik anının yaşandığı ve hastaların karga tulumba taşındığı ilk 5 dakika içerisinde oluyor. Bu bilinçsiz yapılan taşınma sırasında bir çok kazazedeye yarar yerine zarar verilmekte bir kısmı ölmekte bir kısmında ise kalıcı sakatlıklar oluşmaktadır. İşte 112 acil yardım ekipleri gelinceye kadar geçen bu 5-10 dakikalık sürede doğru bir ilkyardım yapılır ise bu ölümlerin ve sakatlanmaların büyük bir kısmını önleyebiliriz. Unutmayalım ki bir gün ilkyardıma kendimiz, ailemizden birileri, birlikte çalıştığımız mesai arkadaşlarımızın ihtiyacı olabilir.Bu nedenle toplumda ilkyardım bilincini ne kadar çok yerleştirir ve ilkyardımcı sayısını ne kadar çok artırırsak kaza ve yaralanmalar sonrası görülen ölüm ve sakatlıklarda o derece azalacak ve bizde sevdiklerimizi kaybetmenin acısını yaşamamış olacağız". 

İlk yardımın bir insani görev olduğunu ve vicdani sorumluluğu bulunduğunu belirten Happani şunları söyledi: "2002 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından çıkartılan ve resmi gazetede yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği ile tüm kurum ve kuruluşlarda, istihdam edilen her 20 personel için 1, ilgili mevzuata göre ağır ve tehlikeli işler kapsamında bulunan işyerlerinde ise her 10 personel için 1 olmak üzere; ilkyardım eğitimi sertifikası almış ilkyardımcının bulundurulma zorunluluğu getirilmiştir". 

2 gün sürecek eğitim sonunda yazılı ve pratik sınavlarda başarılı olacak kursiyerlere sertifikaları düzenlenecek törenle verilecek.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 11:56:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şimal ceren IP: 88.229.34.xxx Tarih : 7.10.2007 12:01:42

ben 16 yasındayım ve akut arama kurtarma derneğine üyeyim ilk yardım dersleri almam gerekior ama adana da fazla bir yer yok . bana bu eğitimin verildiği yerin açık adresini mail ile yollarsanız çok memnun olurum tşk ederim