18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Tescilsiz motosikletler toplanıyor

Kilis Emniyet Müdürü Hüseyin Atalay Sönmez, tescilsiz motosikletlerin toplanmaya başlandığını söyledi.


Emniyet Müdürü Hüseyin Atalay Sönmez, "Tescilsiz motosikletlere göz açtırmayacağız. Motosiklet alan kişilerin Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ne tescil yaptırması gerekiyor. Bunu ben değil, yasalar emrediyor. Tescilsiz motosikletin veya aracın trafiğe çıkması yasal olarak mümkün değil" diye konuştu. Sönmez, bazı kişilerin motosikletlerinin egzozlarındaki susturucuları çıkarmak suretiyle çevreye rahatsızlık verdiğini belirterek, "Kimsenin vatandaşı rahatsız etmeye hakkı yok. Motosiklet sürücülerinin bu konuya da dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

Kilis'te ailelerin çocuklarına karne hediyesi adı altında motosiklet aldığını vurgulayan Sönmez, "İlköğretim veya lise çağındaki gençler ve çocuklar motosiklete biniyor. Günde 3-5 kişi, ehliyetsiz motosiklet kullanmaktan haklarında işlem yapılarak, mahkemeye sevk ediliyor. Yasalar neyi emrediyorsa biz onu uyguluyoruz. Aileler çocuklarına motosiklet vermesin. Ehliyeti olan, aklı başında motosiklet kullanan, kurallara uyanlara trafik ekiplerimiz bir şey demiyor" ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin hiçbir yerinde nüfusa oranla Kilis'teki kadar motosiklet bulunmadığını hatırlatan sönmez, "Kilis trafiğinde 35 bin motosiklet var. Türkiye'de nüfus ortalamasına göre en çok motosiklet ilimizde bulunuyor. 2 kişilik motosikletlere bazen çoluk çocuk 4-5 kişi biniyor.

Kilisliler düğün, eğence, nişan, sünnet ve cenaze gibi etkinliklere motosiklet ile gidip geliyor. Biz 'Kimse motosiklete binmesin' demiyoruz ama yasalar neyi emrediyorsa öyle binsinler" açıklamasını yaptı.


Her gün çok sayıda motosikletin kazaya karıştığını ifade eden Sönmez, "Genç yaştaki insanlar kazalar sonucunda yaşamını yitiriyor ya da sakat kalıyor. Kilis'te trafik kurallarına uymayan ve evrakları eksik olan motosiklet sürücüleri, eksikliklerini bir an önce tamamlasın. Trafik ekiplerimiz il merkezinin çeşitli noktalarında uygulama yapıyor. Karayolları yönetmenliğine aykırı olan motosikletler trafikten men ediliyor. Bunu uygulamaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.


Bazı motosiklet tamircilerinin normal hız sınırının üzerine çıkan motosikletler yaptığına dikkat çeken Sönmez, "Bir bakıyorsunuz motosikletin üzerindeki hız göstergesi 90 kilometreyi göstermesine karşın motosikletler otomobillerle yarışır hale getirilmiş. 130-140 kilometre hız yapan motorlar var. İnsanların kaza yapacağı hiç aklına gelmiyor. Unutulmaması gerekir ki her insan kaza yapabilir. Sonuçta 2 tekerlek üzerinde gidiyorsunuz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 15:44:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?