25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Tır ve kamyon şoförlerinin kuyruk çilesi

Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Ortadoğu ülkelerine yük taşıyan TIR ve kamyonlar, Suriye'nin Esselame Sınır Kapısı'nda işlemlerin ağır yürümesi nedeniyle 4 kilometrelik kuyruk oluşturdu. 

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapılacak modernizasyon çalışmaları nedeniyle 15 Ağustos itibariyle 8 aylığına transit yük taşımacılığına kapatılması, Öncüpınar Sınır Kapısı'nda araç yoğunluğunu artırdı. Suriye, Lübnan, Suudi Arabistan, Irak ve Ürdün başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine transit yük taşıyan TIR ve kamyonların geçişlerde sıkıntı yaşamaması için biraraya gelen Türk ve Suriyeli yetkililerin günlük 300 TIR ve kamyonun geçişi konusunda anlaşmaya varmasına rağmen, Suriye'nin Esselame Sınır Kapısı'nda işlemlerin ağır yürümesi nedeniyle günde ancak 150-200 TIR ve kamyon geçiş yapabiliyor. Şimdiden Türk tarafında 4 kilometrelik kuyruk oluşurken, kuyruğun ilerleyen günlerde daha da uzayacağı belirtiliyor. 

Kapasitesi 3 katına çıkan Öncüpınar Sınır Kapısı'nda, yaş sebze, meyve ve insani yardım amaçlı eşya taşıyan araçların kontrolleri öncelikle yapılarak kuyrukta beklemeden Suriye'ye geçişlerine izin veriliyor. 

Bu arada, diğer ticari araçlar ve yolcu otobüsleri ile yayaların geçişlerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı bildirildi. 

Türk tarafında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirten TIR ve kamyon şoförleri, "Suriye'nin Esselame Sınır Kapısı'nda işlemler çok ağır yürüyor. Gümrük sahaları çok dar, Öncüpınar Sınır Kapısı'nın sahası Türkiye'nin en büyük gümrük sahası. 3-4 gündür burada kuyrukta bekliyoruz. Yetkililerin bir an önce devreye girip bu kuyruğu bitirmeleri gerekiyor. Yoksa bu kuyruk, Kilis ve Gaziantep'i bulur. Kilis-Öncüpınar Karayolu'nda tuvalet, yemek yiyecek lokantalar yok, şoförleri anlayacak ve sorunlarına çözüm bulacak kimse de yok. Eğer gereken tedbirler alınmazsa kuyruk daha da uzayıp gidecek. Cilvegözü Sınır Kapısı'nı kapatırken burada yaşanacak sıkıntıyı yetkililerin görmesi gerekiyordu. Önümüz kış, şoförler kışın soğuktan kuyruklarda donacaklar. Dışişleri Bakanlığı devreye girip, Suriyeli makamları uyarmasını ve işlemlerin hızlı yapılmasını istiyoruz" diye dert yandı
İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2006 Cuma 11:57:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
pervin tekin IP: 85.104.4.xxx Tarih : 15.09.2006 12:53:29
Bugüne kadar ne zaman, hangi sorun için öngörülü davranıp olası sorunlara karşı önlem ya da çözüm için kafa yorduk ki? Bu modernizasyon çalışmasını yapacak kurumlar ne kadar koordineli planlar yapmış ki bu sorunları önlemek için??? Devletin kurumlarına inanmayan, kökten sarsmaya çalışan bir hükümet, bu hükümetin dış işleri bakanı ve bilgisiz,etkisiz olmayı sorun yapmayan, sorunlar karşısında devlet yapsın etsin diyen edilgen vatandaşların ülkesi burası. Devlet çözüm bulsun diyen vatandaş kendisi bireysel konularda bu bakış açısına sahip mi ki? Ülkeler istedikleri değil layık oldukları şekilde yönetilir deyişine uygun bir durum yaşanan. Hiç şaşırmayalım.