18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Türk işadamlarına yatırım çağrısı

Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Bahjat Doughman, Suriye'de bir süre önce yürürlüğe giren ''Yeni Yatırım Kanunu''nun, yatırımcıya büyük avantajlar sağladığını söyledi. 

Başkonsolos Bahjat Doughman, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Başkanı Mehmet Özçiloğlu ve işadamlarına, Suriye'de yeni yürürlüğe giren yasayla ilgili bilgiler verdi. KİTSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Doughman, Suriye'de tarım ve toprak reformu, endüstri, ulaşım, teknik ve iletişim, çevre, hizmet, yeraltı madeni, elektrik ve petrol projeleri konusunda yatırım yapmak isteyen işadamlarına önemli avantajlar sağlandığını belirtti. Doughman, Suriye'deki yatırım olanakları konusunda yatırımcıları bilgi vermek için Kilis'e geldiğini kaydederek, şunları söyledi: 

"Suriye'de yatırım yapmak isteyen yabancıların işlemlerini hızlandırmak için bir merkez oluşturuldu. Bu merkeze projesini sunan girişimcilere 15 gün içerisinde cevap verilmektedir. Yeni yasa işadamlarına büyük avantajlar sağlıyor. Suriye'de faaliyet göstermek isteyen girişimciler, fabrika için gerekli araç ve gereçlerini istediği ülkeden, gümrüksüz getirebilecekler. Yabancı yatırımcıların denetiminin sağlanabilmesi için Suriye Başbakanı Naci Otri'nin başkanlığında 'Yüksek Konsey' adıyla bir merkez oluşturuldu". 

Suriye'nin güvenli bir ülke olduğunu vurgulayan Doughman, "İş gücünün ucuz ve işçilerin eğitim seviyesi yüksektir. Yeni Yatırım Kanunu, Suriye'de tarım ve toprak reformu, endüstri, ulaşım, teknik ve iletişim, çevre, hizmet, yeraltı madeni, elektrik ve petrol projeleri konusunda yatırım yapmak isteyenlere önemli avantajlar sağlıyor. Suriye'de yabancı yatırımcı istediği kadar toprak alma hakkına sahiptir. Proje getiren işadamı kendisi, ailesi ve fabrikasında çalıştıracağı işçileri için daimi oturma izni alabilir. Ayrıca, kendi fabrikasında çalıştırmak koşuluyla yurt dışından uzman veya işçi de getirebilir" diye konuştu. 

Doughman, yeni yasaya göre Suriye'de fabrika kuran ve işletmeye başlayan girişimcinin 6 aydan sonra elde ettiği gelirin tümünü yabancı paraya çevirerek, yurt dışına çıkarabileceğini de kaydetti. Doughman, fabrikalarda çalışacak işçi ve uzman personelin maaşlarının yüzde 50'sini her ay yurt dışına havale edebilme hakkı bulunduğuna dikkat çekti. 

Doguhman, yatırım kanunu ile ilgili olarak Türkçe basılmış bir kitapçığı da Türk işadamlarına dağıtmaya başladıklarını, kitapçığın incelenmesi halinde Suriye'deki yatırım imkanları ve teşviklerin daha iyi anlaşılacağını sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2007 Çarşamba 12:49:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
salman özkablan IP: 88.232.123.xxx Tarih : 21.01.2009 13:36:49

bende sizin gibi işadamı olmak istiyorum.ülkeme faydalı bi kişi olmak istiyorum.kilis tam bi yatırım yeri lütfen kalkınalım.durmayalım.kendi ülkemizi geliştirelim.