Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Kilis İl Temsilcisi Erdoğan Avcı, Türkiye'de yaklaşık 23 milyon 750 bin insan tarımla uğraşmakta ve geçimini bu yolla temin etmekte olduğunu söyledi.
Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, tarımsal üretimin ülkeler için hayati öneme haiz olduğunu belirterek, "Çünkü ancak bu yolla insanların gıda maddesi ihtiyacını karşılamak mümkündür. Bu itibarla tarımsal üretim stratejik derecede önemlidir de, insanların gıda maddesi ihtiyacını karşılamak mümkündür. Bu itibarla tarımsal üretim stratejik derecede önemlidir de, Tarımsal üretimin arttırılmasında tarım arazilerini genişletmek mümkün olmadığına göre insan gücü, finansman, yeni teknolojiler ve girdi gibi kaynakların daha etkin kullanılması ve bu yolla birim alandaki verimliliğin arttırılması önem kazanmaktadır. Tarımsal üretimde kullanılan girdilerden belki de en önemlileri, mazot ve gübredir" dedi.
Tarımsal üretimin artırılmasının etkin bir tarım politikası oluşturarak gerektiğini savunan Avcı, "Konvansiyonel üretim tekniklerinden vazgeçip entansif tarımın yaygınlaştırılmasıyla mümkündür. Bu da daha fazla girdi kullanımı, yani daha fazla mazot, daha fazla gübre anlamına gelmektedir. Son verilere göre ülkemizde yaklaşık 23 milyon 750 bin insanımız tarımla uğraşmakta, geçimini bu yolla temin etmektedir. Bu oran nüfusumuzun ortalama yüzde 35,5'i anlamına gelmektedir. Bu rakam tarımın ülkemiz ekonomisinde hala çok önemli olduğunu göstermektedir. Ancak çiftçilerimizin son beş yıldaki gelirlerinde önemli azalmalar olmuştur. Örneğin; mazot fiyatı 1,24 YTL'den Aralık 2007 itibarı ile 2,30 YTL'ye, 20-20-0 gübre 0,275 YTL'den 0,75 YTL'ye ve A. Nitrat (yüzde 33) 0,295 YTL'den 0,65 YTL'ye yükselmiştir. Bir başka ifadeyle gübre ortalama yüzde 61 oranında, mazot ise yüzde 41 oranında zamlanmıştır. Buna karşılık üretici 2002 yılında ürettiği 1 kg buğdayı ortalama 0,27 YTL'ye satarken 2007 sezonunda ürettiği 1 kilo buğdayı ortalama 0,43 YTL'ye satmıştır. Yani üretici buğdayını yüzde 37'lik bir artışla satabilmiştir. Ayrıca burada göz ardı edilmemesi gereken bir başka husus da 1 kilo buğdayın maliyetidir. Üretici 2002 yılında 1 kilo buğdayı yaklaşık 0,17 YTL'ye mal ederken, 2007'de 1 kilo buğdayı 0,37 YTL'ye mal etmiştir. Üreticinin kar marjı yüzde 37'denyüzde 14'e gerilemiştir. Bütün bunların yanı sıra Doğrudan Gelir Desteği dekara 13,5 YTL'den 7,00 YTL'ye düşürülerek çiftçinin mağduriyeti daha da arttırılmıştır. Ülkemizde şu ana kadar uygulanan tarımsal destekleme politikaları yeterince başarılı olamamıştır. Uzun vadeli, istikrarlı, hükümetlerle değişmeyen, uygulayıcılarına yol gösteren ve destekleme politikalarına yön veren bir tarım kanunun çıkarılması kaçınılmaz olmuştur" ifadesinde bulundu.