19
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Üniversitede kriz konferansı

Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde "Küresel Ekonomik Kriz ve Türkiye'ye Etkileri"
konulu konferans verildi.

7 Aralık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Özkan tarafından "Küresel Ekonomik Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konulu bir konferans düzenlendi.
Yrd. Doç. Dr. Bülent Özkan, küresel ekonomik krizin nedenleri olarak Eylül 2008'de, Lehman Brothers'ın batmasıyla dünya finans sistemi kısa sürede büyük yaralar almasıyla başladığını belirtti.

Özkan, "Bu kriz her ne kadar 1929 krizine benzetilse de bu kriz genellikle boyutu açısından çok farklı bir krizdir. Dünya 1929 yılına göre daha entegre ve dünyanın bir ucunda bir ülke hapşırdığında bir başka ülke hızla nezle oluyor. Dünya ülkelerinde hızla görülen bu kriz likidite kıtlığından değil, likidite bolluğundan ortaya çıkmıştır. Likidite bolluğu riskin düşük fiyatlandırılmasını tetiklemiştir" şeklinde konuştu.

Özkan, bu dalgalanmadan Türkiye şu an göreli olarak az etkilenmiş durumda olduğunu, ancak gelecekte durum çok daha problemli olabileceğine dikkat çekerek, "Türkiye'nin krizden az etkilenmesinin nedenleri olarak; bankacılık sektöründe yapısı itibariyle sağlam durumda olması, Türkiye'de mortgage kredi sisteminin daha tam olarak hayata geçmemesi nedeniyle etkilenmemektedir. Krizden kurtulmak için yapılması gerekenler olarak da, üretim, istihdam ve ihracat artışlarının devamı sağlayacak tedbirler alınmalıdır.

Mali krizin reel sektöre yansımasını önleyici tedbirler alınması gerekiyor. KOBİ’lerin desteklenmesi, finans ve reel sektör birlikte hareket ederek kararlar oluşturulmalıdır. Bankalar kredileri geri çağırmaması gerekiyor. Rekabeti arttırıcı tedbirler alınması, işverenler işçi çıkarmaya son vermesi, istihdam oluşturan firmalara vergi kolaylıkları sağlanması ve kriz fırsatçılığı yapılmaması gerekiyor" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 16:45:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?