25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Üzüm üreticilerinin sorunları

Kilis'te üzüm üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı.

Kilis Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi Salonu'nda bir araya gelen Kilis Üzüm Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Kahraman Ünler, Kilis Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi Başkanı Mehmet Kara ile Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik bir araya gelerek üzüm üreticilerinin sorunlarını tartışarak 2008 yılı üzüm sezonundaki üzüm fiyatının belirlenmesi konusunda ortak bir çalışma yaptılar.

Yapılan toplantı sonrası yapılan açıklamada, dünyadaki global ısınmanın sonucunda üretimin düştüğü ifade edilerek, "Yaşanan ekonomik olumsuzluklar sonucu tarımsal ürün fiyatlarında yüzde yüze varan maliyet artışları masaya yatırıldı. Buğdayın kilosunun 2007 yılında 35 YKr iken 2008 yılında 75-80 YKr civarlarında seyrettiği, mercimeğin kilosunun 2007 yılında 1 YTL iken 2008 yılında 3 YTL civarlarında seyrettiği, pirincin kilosunun 2007 yılında 2 YTL iken 2008 yılında 6 YTL civarlarında seyrettiği, gübrenin ton fiyatının 2007 yılında 525 YTL iken 2008 yılında bin 150 YTL civarlarına ulaştığı tespit edildi. Bunun yanı sıra işçilik maliyetlerinin yüzde yüz oranında arttığı, ilaç, mazot ve bir çok girdi maliyetinin ikiye katlandığı dile getirilmiştir. Dünyadaki gıda fiyatlarının beklenmeyen bir şekilde yükseldiği ve gıdanın stratejik ürün kapsamında değerlendirilmesi gereği dile getirilmiştir. Üzüm üreticileri yaklaşmaya başlayan üzüm sezonu ile duydukları kaygı ve sıkıntıları ortaya koymuşlardır. Kilis üzüm üreticileri, maliyetlerin ikiye katlandığını ve ürünü gerçek değerinden satamazlarsa, bağlarını çaresizlikten sökeceklerini dile getirmişlerdir. Üzümün bölgedeki en büyük alıcısı olan MEY A.Ş. Tekel Suma Fabrikası başta olmak üzere alıcı firmalarla görüşülerek, hem sanayiciyi hem de üreticiyi mağdur ettirmeyecek bir fiyatın oluşması için çalışmalara başlanmasının zorunluluğu karar verildi" denildi.

MEY A.Ş. Tekel Suma Fabrikası olmak üzere, Gülsan Holding, Etap Holding, Aroma Holding, Göknur Holding, Kizikli Holding, Elit Natura başta olmak üzere bir çok sanayi kuruluşu ile ikili görüşmelerin devam ettirileceği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Üreticiler, MEY A.Ş. Tekel Suma Fabrikasını kendi fabrikaları olarak kabul ettiklerini ve üzümü kendilerine en uygun koşullarda ve fiyatla satmayı arzu ediyor. Son dört senede ilimizde üç milyon tiyek bağ sökülmüştür, sökülmelerin ana nedeni ürünün satış fiyatının, üretim maliyetini karşılamamasının olduğu aşikardır. Sökülen her bağ tiyeği Türk tarımı ve Türk ekonomisi için bir kayıptır. MEY A.Ş. Tekel Suma Fabrikası ve üzüm üreticileri birbirini anlamalı ve biri diğerine destek olmalıdır. Üretici ve üzüm olmaz ise üzüme dayalı sanayinin ayakta kalamayacağı ortadadır .Bu koşullar altında üretici ve sanayici bir araya gelerek üzümün fiyatını birlikte tespit etmelidir. Sanayici ve üretici bir bütündür. 2008 yılında rekoltenin normal yıllara göre yüzde otuz daha düşük olduğunu üreticilerimizin beyanları, teknik personellerimizin yaptığı araştırma ve çalışmalarla tespit etmiş bulunmaktayız. 2007 yılında yaşanan olumsuzlukların yaşanmasını arzu etmiyoruz. MEY A.Ş. Tekel Suma Fabrikası, 2007 yılında yaş üzüme kilo da 22 YKr, kuru üzüme ise kiloda 85 YKr fiyat vererek üreticiyi perişan etmiştir. Bu olumsuzluğun sonucunda MEY A.Ş. Tekel Suma Fabrikası ihtiyacı olan kuru üzümü temin edememiştir. Kışın kilosu 1,5-2,5 YTL arasında fiyata üzüm almayı arzu etmelerine rağmen ihtiyaçları olan kuru üzümü temin edememişlerdir. Fabrika uzun zamandan beri verimlilikten uzak ve atıl durumdadır. Bu üzücü durumun bu sene de yaşanmamasını arzu ediyoruz. Üreticilerimize de önemli bir mesajımız var. MEY A.Ş. Tekel Suma Fabrikası bizimdir. Kilis'in güzide sanayi kuruluşlarından biridir ve bizler için çok önemlidir. Kötü niyetli kişi ve kurumların bu önemli tesis aleyhinde oluşturmaya çalıştığı olumsuz dedikoduları ciddiye almayınız. MEY A.Ş. Tekel Suma Fabrikası bu güne kadar hep bizlerle olmuştur, bu senede beraber olacak ve hayırlı bir sezonu onlarla paylaşacağız. Üretecek ve kazanacağız. Ülkemiz için çocuklarımız için gelecek kuşaklar için bu değerlendirmeler sonucunda 2008 yılı sezonunda yaş üzüme kilo başına 40 YKr ,kuru üzüme de 2 YTL istenmesi konusunda Kilis Ziraat Odası Başkanlığı, Kilis Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi Başkanlığı, Kilis Üzüm Üreticileri Tarımsal Birliği ve üreticiler olarak görüş birliğine varılmış ve toplantının sonuçlarının kamu oyu ve tüm üreticilere duyurulması kararı alınmıştır."

 

.
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 11:10:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?