18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Yağmur zeytin üreticisini sevindirdi

Kilis Ziraat Odası (KZO) Başkanı Abdullah Çelik, kentte 2 gün süreyle yağan yağmurun, zeytinde rekolteyi artıracağını tahmin ettiklerini söyledi. 

Çelik, üreticilerin zeytin hasadına kasım ayı sonunda başlayacağını belirterek, "Zeytin tanesinin yağmurla yağlanması gerekiyor. Bu yağışlar çok önemliydi. Yağan yağmur, zeytinin ağaçtan düşmesini kolaylaştıracak. Zeytin tam yağlandıktan sonra toplanırsa, elde edilen zeytinyağı da normalinden fazla oluyor" dedi. 

Zeytin hasadına kasım ayı sonunda başlanması ve hasadın aralık ayı içerisinde bitirilmesi gerektiğini kaydeden Çelik, "Kilis'te bazı üreticiler, zeytin bahçelerindeki ürünlerini, art niyetli insanlar tarafından toplanacağı endişesiyle erken topluyor. Bu da ürün kaybına yol açıyor" diye konuştu. 

Sofralık, salamura, yeşil ve siyah zeytin çeşitlerinde buruşan zeytinler yağmur sayesinde biraz daha gelişeceği için verimin artacağını ifade eden Çelik, böylelikle rekoltenin de yükseleceğini dile getirerek, "Birkaç aydır neredeyse yağış yok denecek kadar azdı. Beklenen yağmurun bölgemize zamanında yağması, üreticiyi memnun etmiştir. Yağışın yavaş olması, sel şeklinde gelip akıp gitmemesi de güzel. Yağmur toprağa işledi ve ürüne de zarar vermemiş oldu" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2006 Perşembe 11:06:36
Güncelleme :19 Ekim 2006 Perşembe 11:20:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?