25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Zeytin komisyonunun raporu TBMM'de

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kilis milletvekili Hüseyin Devecioğlu, Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların sorunlarını tespit etmek ve çözüm yollarını araştırmak amacıyla kurulan komisyonun 36 ili gezerek yaptığı çalışmaları tamamladığını söyledi.

Devecioğlu, yaptığı açıklamada, zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nca 4 aylık bir çalışma yapıldığını belirtti. Devecioğlu, "Çalışma süresi içerisinde kamu kurumlarından, üniversitelerden, tarım satış kooperatifleri ve birliklerinden, sanayicilerden, ihracatçılardan konuyla ilgili uzmanlar komisyona davet edilerek dinlenmiştir. Ege, Güneydoğu ve Marmara Bölgeleri'ne gidilerek ilgili tarafların yer aldığı geniş katılımlı toplantılar yapılmış ve sorunların yerinde tespit edilmesi sağlanmıştır. Meclis Komisyonu, raporunu TBMM Başkanı Köksal Toptan'a sunmuştur" dedi.

Sektörle ilgili her kurum ve kuruluşla görüştüklerini kaydeden Devecioğlu, ''Türkiye yılda 1 milyon 650 bin ton ile 1 milyon 700 bin ton bitkisel yağ tüketiyor. Bunlar, mısır, ayçiçek gibi bitkilerden karşılanıyor. Bunun yanında 70 bin ton zeytinyağı tüketimimiz var. Kullanılan bitkisel yağın yüzde 30'unu kendimiz üretiyoruz. Geri kalan yüzde 70'ini, yani 1 milyon 200 bin tona yakın kısmını ise ithalat yoluyla karşılıyoruz. Geçen yıl ödediğimiz döviz 1 milyar 750 milyon dolardır. Yağ fiyatlarının arttığını da hesaba katarsak bu yıl ithalata 2 milyar dolara yakın bir ödeme yapacağız'' diye konuştu.

Son yıllarda zeytinyağının hükümet tarafından desteklendiğini, zeytin ağacı varlığının 200 milyona yaklaştığını ifade eden Devecioğlu, şunları söyledi:

"Önümüzdeki birkaç yılda genç ağaçların da meyve vermesiyle 300-350 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Zeytinyağı üreten ancak tüketmeyen bir ülke konumundayız. Türkiye'de kişi başı 1 kilogram zeytinyağı tüketiliyor, tüketimden geriye kalan kısım ise ihraç ediliyor. Yaptığım girişimler sonucu TBMM Zeytin ve Zeytinyağı ile Bitkisel Yağlar Araştırma Komisyonu kuruldu. Kilis, zeytinciliğin yoğun yapıldığı bir kenttir. Milletvekili olmadan önce zeytinciliğin sorunlarını tespit etmiştim. Milletvekili olduktan sonra zeytinciliğin sorunlarının Meclis çatısında kurulacak bir komisyon ile çözülmesi için girişimlerde bulundum. Kurulan komisyonda ben de görev yapıyorum. Komisyon üyesi arkadaşlarımız ile birlikte Türkiye'de zeytincilikte söz sahibi olan illeri 4 ay boyunca gezerek sorunları tespit ettik. Bu gezilerimiz sırasında ilin yöneticileri, Tarım Müdürlüğü yetkilileri, üreticiler, sektör temsilcileri ile bir araya gelerek her ilde yaşanan sorunları belirledik."

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 12:43:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?