26
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Zeytincilikte yaşanan sorunlar

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kilis milletvekili Hüseyin Devecioğlu, Türkiye'de zeytinciliğin sorunlarını belirlemek için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) araştırma komisyonunun il il gezerek sorunları yerinde tespit ettiğini söyledi.

Devecioğlu İHA'ya yaptığı açıklamada, TBMM Zeytin ve Zeytin Yağı ile Bitkisel Yağlar Araştırma Komisyonu kurulması için yaptığı girişimler sonucu komisyonun kurulduğunu belirterek, "Kilis, zeytinciliğin yoğun yapıldığı bir kenttir. Milletvekili olmadan önce zeytinciliğin sorunlarını tespit etmiştim. Milletvekili olduktan sonra zeytinciliğin sorunlarının Meclis çatısında, kurulacak bir komisyon ile çözülmesi için girişimlerde bulundum. Kurulan komisyonda bende görev yapıyorum. Türkiye'de zeytincilikte söz sahibi olan illeri komisyon üyesi arkadaşlarımız ile birlikte geziyorum. İlin yöneticileri, Tarım Müdürlüğü yetkilileri, üreticiler, sektör temsilcileri ile bir araya gelerek, her ilde yaşanan sorunları belirliyoruz. Komisyon çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Yakında yurt dışında incelemelerde bulunacağız" dedi.

Türkiye'deki zeytin yağı tüketiminin kişi başı bir kilograma kadar düştüğünü vurgulayan Devecioğlu, "Zeytin yağını halkımızın yeniden tüketmesi için neler yapılması gerektiğini araştırıyoruz. Gelişmiş ülkeler bizden fazla zeytin yağı tüketiyor. Türkiye'de zeytin yağı tüketiminin en az 2 misline çıkarılması gerekiyor. Bunun yanında zeytin üretiminin arttırılması da gerekiyor. Türkiye'nin bunu başarması çok da zor değil, yeter ki gerekli tedbirler ve teşvikler verilsin, ben kendi yöremden biliyorum. Zeytincilik her yıl güç kaybederken, son 5-6 yıldır bir atak yaşanıyor. Kilis Türkiye'de önemli bir zeytincilik merkezi olmasına karşın, gerekli destek verilmediği için 1980 yılından bu yana zeytin ağaçları sökülmüştür. Bir zeytin bir iki yılda yetişmiyor. Onlarca yıla ihtiyaç var. Zeytinciliğin yeniden şaha kalkması için TBMM araştırma komisyonu olarak, sorunu etraflı bir şekilde araştırmamız gerekiyor. Komisyon çalışmalarını tamamladığı zaman hazırlanacak raporda kamuoyuna açıklanacaktır, Komisyon arkadaşlarımız ile birlikte Türkiye'nin dört bir tarafındaki zeytin üreticileri, birlikler ve kooperatiflerin sorunlarını dinliyor. Ziraat mühendisleri, İl Tarım Müdürlükleri, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, üniversiteden akademisyenlerin, sivil toplum örgütlerinin görüşlerini, önerilerini alıyoruz" şeklinde konuştu

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 17:08:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?