24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

75 bin kişi sınırda bayramlaşacak

Suriye sınırında yaşayan Türk ve Suriyeli aileler Kurban Bayramında yatılı bayramlaşma için bir araya gelirken, 63 bin 976 Türk vatandaşı Suriye'ye, 11 bin 715 Suriyeli ise yakınları ile bayramlaşmak için Türkiye'ye gelecek.

2000 yılı öncesine kadar tel örgülerin arkasında gerçekleştirilen bayramlaşmalar Türk ve Suriyeli yetkililerin bir araya gelerek yapılan protokol ile bayramlaşmalar bir düzen altına alındı. İlk önce gümrük sahalarında bayramlaşmaları sağlanan Türk ve Suriyeli alilerin istekleri doğrultusunda Suriye sınırındaki Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Mardin illerinin valilileri, Suriye tarafındaki mevkidaşları ile bir araya gelerek, sınır kapılarında yapılan bayramlaşmanın yatılı olarak yapılması için yapılan girişimlerin olumlu sonuçlanması üzerine 4 yıldır bayramlaşmalar yatılı olarak sürdürülüyor.

Mayınların ve tel örgülerin ayırdığı akraba olan 2 ülke halkının yaşadığı dramlar, geçmiş dönemlerde film bile yapılmıştı. PKK lideri Abdallah Öcalan'nın Suriye'den çıkarılmasından sonra Suriye ile Türkiye arasındaki, ilişkilerin üst düzeye çıkması nedeniyle iki ülke halkı Ramazan ve Kurban bayramında 48 saatliğine bir araya geliyorlar.
Bu yıl 16'si gerçekleştirilecek olan bayramlaşmada hazırlıklar son aşaması tamamlandı. İki ülke halkı hasret gidermek için Kurban Bayramını bekliyor. Suriye sınırında bulunan Hatay ve ilçelerinden 27 bin Türk vatandaşı kişi Reyhanlı ilçesinden kurban bayramının birinci günü ile dördüncü günleri arasında Suriye'nin İdlip İli ile Harim ve Afrin ilçelerine bayramlaşmaya gidecekler. Yine Yayladağı ilçesinden 11 bin 476 Türk vatandaşı Yayladağı Sınır Kapısı'ndan bayramın birinci ve ikinci günleri Suriye'nin İdlip ili Harim ve Afrin ilçelerindeki yakınlarının yanlarına bayramlaşmak için gidecek. 17 bin 500 Kilisli Halep ili ve Azez ilçesindeki yakınlarının yanlarına Kurban Bayramının üç ve dördüncü günleri gidecek. Gaziantep'in Karkamış ilçesinde yaşayan 8 bin kişi bayramın ikinci ve dördüncü günleri arasında Halep ili ve Carablus ilçesindeki yakınlarının yanlarına gidecekler.

Suriye'nin Haseki ili Resulayn ilçesinde yaşayan 3 bin 647 Suriye vatandaşı kurban bayramının ikinci ve dördüncü günlerinde Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki akrabalarıyla bayramlaşmak üzere 48 saatliğine Türkiye'ye gelebilecekler. Rakka ili Talebyad ilçesinde ikamet eden 3 bin 113 Suriye vatandaşı, Kurban bayramının üçüncü ve dördüncü günleri Türkiye'ye giriş yaparak, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki akrabalarına 48 saatliğine bayram ziyareti bulunacaklar. Haseki ili Kamışlı ilçesinde ikamet eden 4 bin 955 Suriye vatandaşı ise kurban bayramının ikinci ve dördüncü günlerinde Türkiye'ye giriş yaparak, Mardin'nin Nusaybin ilçesindeki yakınları ile bayramlaşmak için gelecek. Bayramlaşmalar 48 saati aşmayacak. Kurban bayramında 63 bin 976 Türk vatandaşı Suriye'ye, 11 bin 715 Suriyeli ise yakınları ile bayramlaşmak için Türkiye'ye gelecek. Bu yıl toplam 75 bin 691 Türk ve Suriyeli bayramlaşmak için yakınlarının yanlarına gitmiş olacak.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 13:33:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?