22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Çobanbey protokolü imzalandı

Kilis'in Elbeyli İlçesi'nde, 28 yıl aradan sonra yeniden ulaşıma açılacak olan Çobanbey Tren İstasyonu'nda yapılacak çalışmalar için Kilis Valiliği ile Devlet Demiryolları 6. Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.

Halen kapalı olan Karkamış-Çobanbey hattının trafiğe açılması çalışmaları kapsamında Çobanbey Tren İstasyonu'na yapılması düşünülen hizmet binalarıyla mevcutta bulunan bazı binaların onarımının kuruluşlar arasında ne şekilde yapılacağını kapsayan protokole, heyet başkanı olarak Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü adına 6. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mahmut Aslanhan imza koydu.

İmzalanan protokole göre Kilis Valiliği'nin yapacağı işler şu şekilde:
1- Çobanbey istasyon sahasındaki istasyon binasının aslına uygun şekilde restore edilerek tarihi eserler olarak muhafaza edilmesi.
2- Çobanbey istasyon sahasındaki istasyon binasının Suriye cihetindeki ve istasyon binası arkasındaki TCDD'ye ve ayrıca Milli Emlak Müdürlüğü'ne ait kullanılmayacak durumda olan binaların yıkımı ve enkazlarının nakli.
3- Elektrik trafosu ve su tesisatının gözden geçirilerek günün şartlarına yetecek şekilde teknik yönden yeterli hale getirilmesi.
4- Çobanbey-Elbeyli Karayolu'nun genişletilerek araç trafiğine uygun hale getirilmesi.
5- Gümrük binası, protokol polisi gibi gümrük ve güvenliği sağlayacak hizmet binalarının projelendirilerek inşaatının gerçekleştirilip kullanıma açtırılması.
6- Çobanbey istasyonunun Karkamış ve Suriye ciheti makaslarının bulunduğu bölgenin mayın taraması yaptırılarak temizlettirilmesi hususunda ilgili makamlara görev verilmesi.
7- İstasyon işletmeye hazır hale geldiğinde gümrük ve güvenlik personellerinin görevlendirilmelerinin sağlanması.
8- İstasyon gümrüklü saha olacağından çevre ihatası ve saha aydınlatmasının yapılması.
TCDD tarafından yapılacak işler ise şöyle:
1- Çobanbey'e yeni bir istasyon binasının projelendirilmesi ve inşaatının yapılarak kullanıma hazır hale getirilmesi.
2- Karkamış-Çobanbey demiryolu hattının tren trafiğine açılması ve sürekli bakımlarının yapılmasıyla bunlar için gerekli olan personel, alet, edevat vs. gerecinin temini.
3- TCDD tren trafiği, yük ve yolcu hizmetlerini verecek yeterli personelin Çobanbey İstasyonu'nda görevlendirilmesi.
4- Mevcut lojmanların ihtiyaç duyulduğunda bakımın yaptırılması.
5- Valilik makamı ve Suriye Hükümeti ile koordine kurup çalıştırılacak olan tren sayısının ve hareket saatlerinin belirlenmesi hususunda program yapılması.
6- Tren trafiğinin sağlanması için uydu ve PTT haberleşme sistemlerinin kurulması.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 17:00:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?