18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Çobanbey'den Ortadoğu'ya tren

Kilis'in Elbeyli İlçesi'nde, Suriye sınırına sıfır noktada bulunan ve 28 yıldır kapalı olan Çobanbey Tren İstasyonu'nun açılması için düğmeye basıldı.

Kilis Valisi Aslan Kütükçü, AKP Kilis Milletvekili Hasan Kara, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Elbeyli Kaymakamı Ali Aslantaş, Elbeyli Belediye Başkanı İsmail Kördeve, Devlet Demir Yolları yetkilileriyle beraberindeki heyet, Çobanbey Tren İstasyonu'nun son halini görmek için Elbeyli'ye geldi. Vali Kütükçü ve beraberindekiler, 1980'den bu yana aktif olmayan, ancak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Suriye'nin Ulaştırma Bakanı Makram Obeid'in Hicaz Demir Yolu'nun açılması için yaptığı anlaşmanın 8 Temmuz 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından tekrar faaliyete geçmesi gündeme gelen Çobanbey Tren İstasyonu'nda incelemelerde bulundu. Vali Kütükçü ve beraberindekiler, restorasyonu yapılacak binalar ile lojman ve hizmet binaları kurulacak alanları inceledi.

Vali Kütükçü, Çobanbey Köyü'ndeki yıkılan kerpiç evlerin kaldırılması için çalışma yapılacağını belirterek, "Biz Valilik olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Çok kısa bir süre zarfında Çobanbey Tren İstasyonu 28 yıl aradan sonra tekrar faaliyete geçecek" dedi.

AKP Kilis Milletvekili Hasan Kara ise, Çobanbey Tren İstasyonu'nun yeniden faaliyete geçmesi için gece gündüz çalışmanın semeresini aldıklarını ifade ederek, "Tren istasyonu çok kısa zamanda hizmete girecek. Türkiye ve Suriye geçen yıl bu istasyonun açılması için anlaştı. Herhangi bir sıkıntı yok. Kilis'i iyi günler bekliyor" diye konuştu.
Türkiye ve Suriye ilişkilerinin gelişmesiyle tekrar faaliyete geçecek olan Çobanbey Tren İstasyonu sayesinde Orta Doğu ülkelerine yapılacak ihracat, uzun bir aradan sonra tekrar demir yoluna kayacak.

Bu arada, toplam 9 nüfuslu 4 ailenin yaşadığı Çobanbey Köyü de eski hareketli günlerini arıyor. 30 yıl öncesine kadar 80 hanenin bulunduğu köy, istasyonun kapanması üzerine vatandaşlar göç edince harabeye döndü. Çobanbey Hudut Bölük Komutanlığı'nın da bulunduğu köy birinci derece askeri bölge olduğu için köye giriş-çıkışlar izne tabi tutuluyor.

Köy sakinlerinden 63 yaşındaki Elif Kılınç, istasyonun yıllar sonra tekrar açılacak olmasından dolayı mutlu olduğunu belirtirken, "Eskiden Çobanbey Paris gibiydi. Tren istasyonunun kapanmasıyla birlikte herkes köyü terk etti. 4 ailenin yaşadığı köyde 9 kişi yaşıyor. Suriye sınırına sıfır noktada olduğumuz ve askeri yasak bölge içerisinde bulunduğumuz için cezaevi hayatı sürüyoruz. 11 keçim 2 ay önce tren istasyonu yanından Suriye'ye geçti. Yaptığımız tüm girişimlerimize rağmen herhangi bir yanıt alamadık. Su sıkıntısı çekiyoruz. İmkanım olmadığı için burada yaşıyorum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 10:32:57
Güncelleme :16 Aralık 2005 Cuma 11:16:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?