1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Hayatı "mama"ya bağlı

Midyat'ta ikamet eden Ölmez ailesinin iki ferdi, Fenilketonür “Zekâ Geriliği” hastalığının pençesinde kıvranıyor. Ölmez Ailesi kızları Levise Ölmez’in rahatsızlığını fark etmeyip tedavi ettirmeyince, hastalık ilerleyerek genç kızı yatağa mahkûm etmiş. Ailenin diğer bir üyesi Bilal Ölmez (7), doğduktan sonra yapılan tahlillerde hastalığı ortaya çıkmış.

Bilal Ölmez, tedavi için Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastane’sine götürülmüş. Hastanede yapılan tetkiklerde Minik Bilal’ın Fenilketonür “Zekâ Geriliği” hastası olduğu teşhisi konulmuş. Hastalığın beyin üzerinde yapacağı zedelemeyi önlemek için ithal edilen özel mama dışında bir şey yememesi gerektiği tanısına varılmış. Bilal mama dışında bir gıda aldığında kanında zehirlenmeler meydana geliyor.

Masmavi gözleri ve sevecen tavırlarıyla okulun neşe kaynağı olmuş minik Bilal. Kısa sürede okumayı ve yazmayı öğrenmiş başarılı bir öğrenci. Arkadaşları gibi normal gıdaları tüketemediği için, saati aksatılmadan mamasının verilmesi gerekmekte.

Aynı okulun 6. sınıf öğrencisi ablası Beyrete, sabah kendi derslerine girdiğini belirterek, “Öğleden sonra kardeşim Bilal’i okula götürüyorum. Yemesine, içmesine dikkat ediyorum ve saati geldiğinde de mamasını veriyorum.” dedi. Öğretmen Yunus Aykut, sınıfta veya başka yerde Bilal’ın mamanın haricinde başka bir şey yediğini gördükleri anda engelleyip durumu haber vermesi konusunda öğrencileri ikaz ettiğini ifade ederek “Küçük Bilal da aslında başka bir yemek yediği zaman hastalanacağını biliyor ve söylüyor ancak nede olsa 7 yaşında bir çocuk, arkadaşlarında gördüğü bir yiyeceği canı çekip yerse, anında kanında zehirlenme başlıyor. Biz de okulda olduğu zaman veya okul dışında arkadaşları ile buna çok dikkat ediyoruz” dedi.

İki ay aralıklarla Ankara’ya gitmek zorunda

Bilal’ın Babası Şükrü Ölmez, sezonluk inşaat işçisi olarak çalışıyor. Eşi Hamdiye ile 7 nüfusa bakmak zorunda. Baba Ölmez, oğlu İdris(21) Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olduğunu ve okutmaya çalıştığını ifade ederek şunları söyledi, “Midyat Kaymakamlığı Bilal için gerekli olan mamaların ücretlerini reçete karşılığı veriyor. Ama bazen bürokrasiden dolayı geç kalınca, kendimiz almak zorunda kalıyoruz. 2 ay aralıklarla, Ankara’ya gitmek zorunda kalıyoruz. Her gidişimizde aylık 2 kutu olmak üzere 4 kutu mama alabiliyoruz. Geçen gidemedik, bu yüzden kendimiz almak zorunda kaldık. Mamaların kutusu 300 YTL, borç para bularak almak zorunda kaldık. Evimiz harabe durumda kışın damlıyor Hayırsever vatandaşların verdiği odun ve çalı çırpıları yakarak ısınmaya çalışıyoruz.18 yaşındaki kızımın hastalığını zamanında fark edemediğimiz için özürlü kaldı. Ona da diyet yemekler verilmediği zaman saldırganlaşıyor. Tek isteğim oğlumun da bu duruma düşmemesidir. Yetkililer bize yardım etsin” dedi.

Okumak istiyorum

Sınıfta biberonla mamasını içen Bilal “Mamanın dışında bir şey yemiyorum. Biliyorum hastalığım ciddi. Yediğim zaman hastalanacağımı biliyorum. Okumak istiyorum. Okuyup abim gibi öğretmen olmak istiyorum” dedi.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2006 Cumartesi 22:44:42
Güncelleme :3 Nisan 2006 Pazartesi 18:03:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?