15
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kavurmalık kesimler başladı

Kış için gıda hazırlıkları arasında yer alan kavurma et geleneği bu yılda tüm olağan hızıyla devam ediyor. Midyat ve köylerinde bu yol 50 bin küçük ve büyük baş hayvan kesiminin yapılması tahmin ediliyor.

Vatandaşların nisan ve mayıs aylarında aldıkları küçükbaş ve büyükbaş hayvanları ev besiciliği yaparak yetiştirip kasım ayında kesip kavurma et hazırlığı yapıyorlar ve eti tuzlayıp kış yiyeceği olarak saklıyorlar.

KASAPLAR BOŞ DURMUYOR

İlçede günde yaklaşık 500 kesimin olduğu belirten kasaplar, bu durumun kasım ayının sonuna kadar süreceğini söylüyor.

Gece gündüz çalışmalarına rağmen kesimleri yetiştiremediklerini söyleyen kasap Ali Altunkaynak, "Günde yaklaşık 50 kesim yapıyorum ama yinede bazen sıkıntı yaşıyorum. Bu mevsim de bizim iş sezonumuz. Hayvanları derileri karılığı kesiyoruz. Vatandaştan hiçbir para talebinde bulunmuyoruz ama bazıları da bize bahşiş veriyor buna da yok demiyoruz. Ama kesim yapacak vatandaşlar birkaç gün önceden haber verip randevu alıyorlar" dedi.

Kasap Kadri Altunkaynak ise, evde hayvan besleyip kesme geleneğinin çok eskilere dayandığını belirterek, şunları söyledi: "Vatandaşlar günümüz teknoloji devrinde bile hala evde hayvan besleyip kışın yiyecekleri etin hazırlıklarını yapıyorlar. Vatandaşlar kestiğimiz hayvanların etlerini bolca tuzlayıp bidonlarda saklıyorlar ve çeşitli mahalli yemeklerle birlikte yiyorlar. Tuzlanan bu etin de tadı bir başka oluyor. Bazıları da kestikleri hayvanların etlerini batıda kalan yakınlarına gönderiyorlar. Midyat’ta et tüketimi çok fazla.

Vatandaşın yüzde doksanı evde hayvan besleyip kışa hazırlık yapıyor. Midyat’ın köylerinde de aynı durum söz konusu. Vatandaşlar kesim yapılacağı günü bir bayram gibi karşılıyorlar ve kestikleri hayvandan etli bir yemek hazırlayıp dost ve akrabalarını akşam yemeğine davet ediyorlar ve bir iki kiloyu da fakir vatandaşlara veriyorlar. Çok güzel bir gelenek ve yıllardır bu geleneği sürdürüyorlar. Verdikleri bu eti de Allaha bir şükür nimeti olarak dağıtıyorlar."

Mehmet Halis İş - Kenthaber - Midyat
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2005 Pazartesi 21:12:12
Güncelleme :8 Kasım 2005 Salı 01:49:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?