20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Manevi Duyguların Doruğa Çıktığı Bayram “ŞAHRO”

"Meryem Ana" vefatının yıl dönümünde, Midyat'ta yaşayan Süryaniler tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. Süryaniler bu bayramı manevi duyguların en üst seviyeye çıktığı gün olarak tanımlamaktadırlar.
Midyat ilçesine bağlı Anıtlı köyünde bulunan Meryem Ana Manastırında düzenlenen anma programına Metropolit Samuel Aktaş, İsveç'den gelen Hori Episkopos Simon Barsawmo, Barıştepe köyü Rahibi Saliba Er, Alagöz Köyü Papazı Gabriel Aktaş, İsveç, İsviçre, Hollanda, Belçika, Almanya, Midyat ilçesi ve bağlı köylerinde yaşayan Süryanilerin katılımıyla ayin gerçekleşti.
Meryem Ana'nın bu dünyadan diğer dünyaya intikal ettiği gün olarak bilenen Ağustos ayının 15. gününde Midyatlı Süryaniler ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Midyatlı Süryaniler Anıtlı Köyünde ki Meryem Ana Manastırında bir araya gelerek dua edip, ayin yaptılar. Çoluk çocuk demeden 7'den 70'e her yaştan Süryani vatandaşın ilgi gösterdiği Ayin de unutulmaz anlar yaşandı. Bu bölgenin en büyük din adamı olan Metropolit Samuel Aktaş önderliğinde Meryem Ana Manastırında toplanan Süryaniler topluca dua edip, ayin düzenlediler.
 
İncil'den okunan ayetlerle başlayan anma töreni, okunan ilahiler ve yapılan dualarla devam etti. Ayin esnasında hazır bulunan vatandaşlar manevi bir hazla birbirlerine kenetlenip kendilerinden geçercesine dua ederek; Meryem Ana'dan kendileri için oğlu İsa Mesih'ten duacı olmasını istediler. Ayin esnasında yakılan tütsüler de çevreye güzel kokular salarken dua edenleri de manevi duygulara sevk ediyordu.
 
Yaklaşık bir saat devam eden ayin, topluca okunan dualardan sonra Metropolit Samuel Aktaş'ın Süryanice günün anlam ve önemi hakkında bir konuşmasıyla ayin sona erdi. Daha sonra akşam yemeğine geçildi. Yenilen akşam yemeğinden sonra Meryem ana Manastırı ilahi korosu ve hazır bulunan din adamları vatandaşlara bir 'ilahi' ziyafeti verdiler. Gün ağarıncaya kadar kimileri İncil'den ayetler okuyarak, kimileri de dua ederek ve kimileri de geceyi uyuyarak geçirdi.
 
Sabah ayininde tekrar bir araya gelen Süryaniler "Kıddas" ismini verdikleri bu son ayinle Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümü anma törenini bitirdiler. Anma töreninden 5 gün önce oruç tutan Süryaniler, bu süre zarfında hayvansal hiçbir gıdayı yemeyip oruç tutarak geçirdiler. Anma törenin sona ermesiyle, oruçlu iken yenilmeyen hayvansal gıdaların da öğle yemeğinde verilen 'etli' bir yemek ziyafetiyle bu yasak sona erdi.
 
Günün anlam ve önemiyle ilgili olarak görüştüğümüz Dargeçit ilçesi doğumlu din adamı Hori Episkopos Simon Barsawmo yaptığı açıklamada; "Bundan 28 yıl önce İsveç'e gittiğini ve burada yaşamaya başladığını, Meryem Ana'nın intikal bayramı dolayısıyla iki senedir çocuklarıyla birlikte Türkiye'ye geldiğini" söyledi.
 
Yapılan ayine katılmak her Turabdinli Süryaninin ulaşmak istediği bir arzu olduğunu söyleyen Hori Episkopos Simon Barsawmo, "İnsanlar nasıl Mekke'yi, Kudüs'ü ziyaret edip inanılmaz duygular içerisine giriyorlarsa, biz Süryani vatandaşlar içinde Meryem Ana'nın taşınma gününde "Şahro Bayramı"nda kendi ismine yapılmış Meryem Ana kilisesinde kutlamak bütün Süryanilerin arzuladığıbir duygudur" dedi.
 
Ayrıca Hori Episkopos Simon Barsawmo, "Burada toplanmanın sadece Şahro Bayramıyla sınırlı kalmadığını belirterek, eski dostlukların pekiştirildiğini, yeni dostlukların edinildiğini ve tanıdıklarla görüşüldüğünü vurgulayan Hori Episkopos Simon Barsawmo, burada bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını sözlerine ekledi. Barıştepe Köyü Rahibi Saliba Er yaptığı açıklamada, "Yöremizin en eski kilisesi olan Meryem Ana kilisesinde bu ayinin düzenlenmesinden dolayı çok mutlu olduğu söyleyerek, "Pazar günü sabahı yapacağımız son ayinde bölgemizde yetişen meyvelerin de ayine getirilerek bereketlenmesi için üzerlerine çeşitli bereket dualarının okunacağını ifade etti."

Midyat ilçesine bağlı Yemişli Köyünden 1981 yılında ayrılarak İsveç ülkesine yerleşen Şabo Aktaş, eşi Zekiye Aktaş ve oğulları Gabriel Aktaş birlikte geldiği Midyat ilçesine bağlı Yemişli köyünde tatilini geçirdiğini, Meryem Ana'nın intikal bayramı nedeniyle Anıtlı köyüne geldiklerini belirterek, burada olmaktan ve bu anı yaşamaktan dolayı çok sevinçliyim şeklinde konuştu.
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 20:28:29
Güncelleme :2 Eylül 2004 Perşembe 18:50:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?