16
Haziran
2024
Pazar
YAŞAM

Midyatlı Ales'te buluştu

Her yıl ağustos ayının ilk perşembe gününde Midyat–Mardin yolu 3. km’de Hz. Ömer’in Halifeliği döneminde ordunun başına getirilen ve birçok şehri fetheden sahabi Abdulesved De’mıs Ebulhavl ile iki sahabeye ait mezarların bulunduğu Ales mevkiine akın eden vatandaşlar bu günde kurbanlar kesip, dua ederek namaz kıldı.

Bugünün atalarında gelen bir gelenek olduğuna değinen vatandaşlar kavun ve üzümün yetiştiği dönemde buraya geldiklerini, hem piknik yaptıklarını hem de şehit sahabeler ve kendileri için dua ettiklerini, namaz kıldıklarını açıkladılar.

Midyat ve civar köylerinde bulunan aileler ile şehir dışında ikamet eden vatandaşlar çocuklarıyla birlikte gelerek evde kestikleri kurbanların etlerini getirip pişirip yiyorlar. Sabahın ilk ışıklarıyla eşek ve katırlara yükledikleri malzemelerle Ales mevkiine gelen vatandaşlar akşam saatlerine kadar burada kalıyorlar.

Bir ormanı andıran Ales mevkiinde ağaç gölgesi tutmak için vatandaşların sabahın erken saatlerinde geldiklerine değinen İsmail Hakkı İnan isimli vatandaş “ara sıra burada ağaçların gölgeleri için vatandaşlar arasında küçük tatlı tartışmalar yaşanıyor” dedi. Burada vatandaşın su sıkıntısı çektiğine değinen İnan, “yetkilileri su, elektrik ve yol sorunlarına bir çözüm bulmalarını istiyoruz” ayrıca burada kemençe getirilerek bazı vatandaşların halay çektikleri gözleniyor bunlarında son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Zehra Dilekçi, Zeynep Akar, Sibel Göksoy ve Hamdiye Ceylan grubuyla yaptığımız röportajda, bugünün kendileri için bir bayram gününden daha güzel ve önemli olduğunu belirterek konuşmalarını şu şekilde sürdürdüler: “buraya her yıl ağustos ayının ilk perşembe gününde ailelerimizle birlikte sabahın ilk ışıklarıyla geliyoruz. Burada kestiğimiz kurbanların etini pişirip yiyiyoruz buraya gelen fakir vatandaşlara ikram ediyoruz. Daha sonra türbeleri ziyaret ediyoruz ve dua ediyoruz, namaz kılıyoruz ve bugün için özel dileklerde bulunuyoruz”

Bilgiler, Hz. Ömer’in halifeliği döneminde ordunun başına getirilen ve birçok şehri fetheden sahabi Abdulesved De’mıs Ebulhavl Midyat –Mardin yolu 3. km’de Ales mevkiinde girdiği ok savaşında şehit düşerek vefat ettiği yönünde. Halifelerin Tarihi, Rivayet İmamı Suyuti kaynaklarında bu olay  şu şeklide anlatılmıştır:
İslam âleminin ikinci halifesi olan Hz. Ömer döneminde Kuzey cephesine doğru başlayan sahabelerin halifeliğin 14. Yılında Şam, Humus, Balabak, 16. yılında Kudüs, Halep, Antakya, Menbes 18. yılında Neysebur, Raha (Urfa) Harran, Halven, Suruç, Nusaybin ve bu şehirlere ait bütün ilçeleri fethedildi. İmamı- Vakıdinin Rivayetlerine göre bu türbelerde yatanlar Abdulesved De’mıs Ebulhavl bu fetihlere katılan sahabelerden biridir. Bu Zat’ın Hz. Ömer’e demiş ki; ya Ömer! “kilitli ne kadar kale varsa Allah’ın izniyle fethedeceğim” işte bu sahabeyi Hz. Ömer ordusuna kumandan olarak tayin etmiş ve yukarıda saydığımız bütün şehirleri fethettikten sonra iki arkadaşıyla beraber Hz. Hamza gibi ok savaşında bu alanda (Ales) mevkiinde şehit düşmüştür. (Kaynak: Halifelerin Tarihi, Rivayet İmamı Suyuti)

M. Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2005 Cuma 10:01:18
Güncelleme :19 Ağustos 2005 Cuma 13:12:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?