23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Süryani cemaati yasta

Midyat İlçesi'nde yaşayan Süryani Horis Kopos Ado Onar'ın (78) ölümü, Süryanileri yasa boğdu.

Geçtiğimiz gün akşam saatlerinde hayatını kaybeden Horis Kopos Ado Onar'ın taziyesi için yurt dışında yaşayan Süryaniler, Midyat'a akın etti. Cenaze törenine İsveç, İsviçre, Almanya, Hollanda, Suriye ve Midyat İlçesi'nde bulunan din adamları, Süryani cemaat liderleri, dernek başkanları, müslüman, Süryani ve Yezidi vatandaşlar katıldı. Mor Bav Som Kilisesi'ndeki cenaze merasimini, Mardin Deyrül Zeferan Metropoliti Saliba Özmen ve Midyat Deyrul Umur Metropoliti Samual Aktaş düzenledi.

Ağıtlar ve zılgıtlar eşliğinde dua ve ayinlerin okunduğu törende, Kopos Süryani gelenek ve göreneklerine göre, resmi törenlerde giydiği kıyafetlerle papazlara özel olarak yapılmış olan sandalye üzerinde oturmuş ve yüzü doğuya dönük vaziyette defnedildi. Metropolit Saliba Özmen ve Samuel Aktaş tarafından, 'morın' adı verilen kutsanmış su sürüldükten sonra üzerine toprak serpildi. Sabah saat 08.00 sıralarında başlayan tören, yaklaşık beş saat sürdü. Cenaze törenine katılan herkese kilise çıkışında çörek ve mırra kahvesi ikram edildi.

Taziyeler, Metropolitler ve ailesi tarafından kilise salonunda kabul edildi. 1962 yılından beri papaz olan Horis Kopos, 1999 yılında Horis Kopos unvanını aldı. Midyat merkez kiliseler birliği başpapaz olarak görev alan Kopos, İsveç'te Mor Efrim Kilisesi'nde dokuz ay görev yaptı. Başpapazlık görevini yürütürken, 1962 yılından sonra görev yaptığı Mor Bav Som Kilisesi'nde Horis Kopos olarak görev aldı ve bu kilisede vasiyeti üzerine gömülmeyi istedi.

Süryani cemaati tarafından çok sevilen Horis Kopos'un, Süryani cemaatinin ve halkının kültürünü yaşatmak için beş dairelik evini (Kasır Ado) 12 yıllığına kira almamak üzere bağışladığı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2005 Perşembe 16:25:07
Güncelleme :12 Ağustos 2005 Cuma 15:19:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?