24
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Süryaniler "Yaldo" bayramını kutladı

Hıristiyan âleminin ilk bayramı olan, Hz. İsa’nın doğuşunu simgeleyen “Yaldo” bayramı tüm dünyada olduğu gibi ilçemizde yaşayan Süryaniler tarafından kutlandı.

Her yıl 25 Aralık’ta kutlanan ‘Yaldo’ bayramına bu yılda yurt dışında yaşayan birçok Süryani vatandaşımızın katılımıyla kutlandı.

Hristiyanların yılda iki dini bayramları bulunmaktadır. Bunlar Yaldo (Noel), Dakyomto (Paskalya) bayramlarıdır. Bayramlar üç gün devam etmektedir.

Bayram sabahı saat 05.00’te kadınlı erkekli kiliseye giderek saat 08.30’a kadar Timotheos Samuel Aktaş’ın katılımıyla ayin düzenleyip ilahiler okudular, dua ettiler ve tütsüler yaktılar.
Ayin sonrasında Mort Şmuni kilisesine geçen Timotheos Samuel Aktaş burada bayrama gelen vatandaşlarla bayramlaşıp tebriklerini kabul etti. Bayramlaşmaya İlçe Kaymakamı Mustafa Yılmaz, Garnizon Komutanı Kur. Kd. Albay Kudret Erkan, Milli Eğitim Müdürü Feyzi Arslan, daire amirleri, Mider derneği başkanı Ünal Günel ve çok sayıda Müslüman vatandaşın da geldiği görüldü.

Timotheos Samuel Aktaş; bugünün ilahi buyruğa ve insanlığa yakışan bir erdem yolunda yürüyebilmemiz için ruhlarımızı yapılandırırken, duyularımızı dış uyaranlara karşı temiz ve dirençli kılabilmeyi formülleştiren barış ve kardeşlik günüdür. Bu barış ve kardeşliği yaşamak için Allah ve insan sevgisini özümseyen bir içtenlik temel şiarımız olmalı. Başkalarının yararını gözeten yaklaşımlar sağduyu, doğruluk ve iyilik yaşam tarzımızdır diyirik konuşmasını şöyle sürdürdü: “bayram vesilesiyle değerli teşrifleriyle bayram sevincimizi pekiştiren devlet yetkililerine ve Midyat’lı hemşerilerimize bu kadirşinas inceliklerinden dolayı şahsım ve cemaatim adına teşekkür ediyor, güzel Midyat’ımızın geleceği için yürütülen çalışmaların ve çabaların Rabbin inayetiyle başarıya kutsanmasını niyaz ediyorum” dedi.

Kaymakam Mustafa Yılmaz ise, “bu topraklarda yüzyıllardır Müslümanlarla birlikte yaşayan, gelenek ve göreneklerini paylaşan Süryani vatandaşların Noel Bayramını kutluyorum. Bayramın Süryani vatandaşlara olduğu kadar tüm insanlığa güzellikler, iyilikler, sağlık esenlik, huzur ve mutluluklar getirmesini diledi.”

Mehmet Halis İŞ/ KentHAber/ Midyat
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2005 Pazar 23:45:11
Güncelleme :26 Aralık 2005 Pazartesi 11:17:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?