1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Tedaviye muhtaç sağlık ocağı

Midyat ilçesi'nde sağlık hizmeti veren 4 Nolu Sağlık Ocağı hasta ve uzanacak bir şefkat eli bekliyor.

Bir zamanlar şifa dağıtan sağlık ocağı şimdi ise şifaya muhtaç duruma düşmüş. Cumhuriyet, Akçakaya, Işıklar ve Gölcük Mahallelerine hizmet veren sağlık ocağında sadece bir doktor ve bir hizmetli bulunuyor. Şu anda hizmetlinin de yıllık izne ayrılmasından dolayı sağlık ocağında sadece doktor görev yapıyor.

Günde yaklaşık yüz hastaya baktığını söyleyen Doktor Sadık Çetin, geçici görevlendirmeyle buraya verilen sıtma işçisinin kayıtları yaptığını belirtti.

Sağlık Ocağı Doktoru Sadık Çetin, Midyat’ta 20 yılı aşkındır görev yaptığını belirterek, "Görevim süresince hiç çekmediğim sıkıntıyı son dokuz ayda çektim. Daha önce SSK’ya bağlı iken ayda yaklaşık 2 bin hastayı muayene ederken şimdi bu rakam 700’e düşmüş durumda. Sağlık ocağında ne bir hemşire, ne de bir sağlık memuru bulunuyor. Midyat’ın hasta potansiyeli çok ama buna cevap verecek sağlık ocağı yok. Yani sağlık ocağının adı var kendisi yok” dedi.

Temizlikleri cebimden yaptırıyorum

Doktor Sadık Çetin, günlük 15 milyon karşılığı kendi parasından bir temizlikçi tuttuğunu belirterek, "mesai bitiminden sonra temizlikçi gelip buraları temizliyor ve gidiyor. Bazı hastalar kusuyor ve buraları kirletiyor temizlikçi olmadığı için ben muayeneyi bırakıp elime paspası alıp buraları temizliyorum. Önümüz kış ve buralar daha çok kirlenecek. Bu durumda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kaldığımız binada kalorifer sistemi de bulunmuyor. Sağlık bakanlığı odun ve kömür göndereceğini söylüyor. Hemşiresi ve hizmetlisi bulunmayan bir sağlık ocağında kim sobayı yakacak ve temizleyecek. Bizler muayeneyi bırakıp artık soba yakma işiyle mi uğraşacağız” dedi.

Midyat sağlık ocağının bu durumda olmasından dolayı üzüntü içinde olduğunu da vurgulayan Çetin, “iğne ve pansuman yaptırmaya gelen hastaları diğer sağlık ocaklarına yönlendirmek zorunda kalıyoruz ve vatandaşlar mağdur oluyor. Burada hiçbir tıbbi malzeme bulunmuyor. Yani 4 Nolu Sağlık Ocağı kendi kaderine terk edilmiş durumda. Laboratuar ve donanım malzemesi gönderilmiş ama kullanacak kimse yok bu gidişle hepsi burada çürüyecek”

Doktor Çetin, yetkililerin bu durumu görmelerini ve biran önce bu durumun çözümü için çalışmalar yapmalarını beklediklerini açıklayarak, "bizler üstlerimize buradaki durumu defalarca bildirdik ama ilgilenen kimse olmadı. Bu durumun son bulmasını ve hasta duruma düşen sağlık ocağının şifa dağıtan merkez olarak eski yerini almasının tek temennilerinin olduğunu diliyoruz” diye konuştu.

Sağlık ocağı, daha önce SSK’ya bağlı olarak hizmet verirken, SSK hastanelerinin devlet hastanelerine devrinden sonra sağlık ocağının ismi 4 nolu sağlık ocağı olarak değiştirilerek Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet vermeye başladı.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2005 Salı 22:41:49
Güncelleme :16 Kasım 2005 Çarşamba 14:04:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?