6
Mayıs
2024
Pazertesi
MİDYAT - MARDİN

Samuel Aktaş


Samuel AKTAŞ

Malke ve Meryem oğlu olan Samuel AKTAŞ 1945 yılında Bakısyan (Alagöz) köyünde doğdu. Köyün medresesinde ruhani eğitimini bitirdikten sonra, bir süre aynı medresede öğretmenlik yapmıştır.

Teoloji eğitimini tamamlamak için 1961 yılında Mor Gabriel Manastırı'na gitti. 1964 yılında Turabdin Episkoposu Mor İvvenis Afrem BİLGİÇ tarafından  rahipliğin ilk basamağıyla takdis edilmiştir. Rahiplik hayatına girdikten sonra münzevi bir hayat yaşamasıyla birlikte Manastırın okulunda da öğretmen olarak görev aldı. 1968 yılında kahinlik mertebesine yükseltildi.

Yüksek tahsilini tamamlamak için 1969 yılında Amerika'ya gönderildi. Tahsilini tamamladıktan sonra 1972 yılında  tekrar Manastıra geri döndü ve 1973 yılında Manastırın reisliğine getirildi. Manastırı en güzel şekilde yönettiği için 1980 yılında Kadasetli Patrik Moran Mor İğnatiyos 1. Zekka Ayvaz tarafından Kutsal Haçla ödüllendirildi. 10 Şubat 1985 tarihinde Timotheos lakabıyla Turabdin Metropolitliğine yükseltildi. Halen Turabdin Metropoliti ve Mor Gabriel Manastırı'nın reisi olarak görev yapmaktadır.

Mor Gabriel Manastırı'nı yeniden restore etti. Manastırın ihtiyacı için yeni binalar inşa etti. Özellikle Manastırı sarı kesme taş işçiliğinin motifleriyle süslemiş ve aynı tarzda yeni binalar inşa etmiştir. Manastırı, 4 metre yüksekliğinde kalın bir surla çevirmiş ve Manastır etrafındaki harabeleri ve kullanılmayan taşlık yerleri temizleyerek verimli bahçeler elde etmiştir.

1996 yılında Amerika'daki iki ayrı Üniversiteden Fahri Doktora Diploması almıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar