19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tel örgüler 48 saatliğine kalktı

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 48 saatliğine tel örgüler kalktı. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda 5 bin kişi Suriye tarafına geçiş yaparker, Kurban Bayramı'nda ise Kamışlı'dan Türkiye'ye geçiş yapacak ziyaretçi sayısı 5 bin 500 olarak belirlendi. Suriye'den 2 bin 250 kişi bu gün Türkiye'ye geçti. 2 bin 250 kişi de yarın geçecek.

Kurban Bayramı'nın ikinci ve üçüncü günleri olarak kararlaştırılan bayramlaşma için sabahın erken saatlerinde her iki sınır kapısının açılması üzerine sınıra akın eden Nusaybin'li ve Suriye'li vatandaşlar soğuk havaya aldırmadan saatlerce bekledi. Nusaybin Hudut Taburu askerlerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı bayramlaşmada, çanta ve torbalar demir çubuklar ile arandı.

Bayramlaşmada hudut kapısında düzenlenen protokolde Mardin Vali Yardımcısı Ali Candan, Nusaybin Tabur Komutanı Nezih Aşıcı, Suriye'nin Haseki Vali Yardımcısı Halit Hıdır, Nusaybin Belediye Başkanı Mehmet Tanhan, Emniyet Müdürü Hüseyin Güncan, Milli Eğitim Müdürü Namık Yaşar ve bir çok yetkili katıldı. Yetkililer arasında yapılan bayramlaşma sonrası Nusaybin'e ait folklor ekipleri davullu zurnalı bir şekilde Suriye'den gelen vatandaşları ve yetkilileri karşıladı. Mardin ve Adıyaman yöreleri Lise ve İlk öğretim öğrencileri tarafından folklor sergilendi.

Folklor gösterilerinin ardından Mardin Vali Yardımcısı Ali Candan yaptığı açıklamada Suriye'den gelen vatandaşların akrabalarıyla bayramlaşmalarının kendilerini mutlu ettiğini belirterek; "Bayram bayram havasında geçiyor. Suriye'den gelen vatandaşlar burdaki akrabalarıyla bayramlaşacak. 48 saat boyunca onlarla beraber bizim memleketimizde kalacaklar. Bu bizi mutlu ediyor bunun sevincini vatandaşlarımızla yaşıyoruz" dedi.

Candan'ın konuşmasının ardından konuşan Suriye'nin Heseki İli vali yardımcısı Halit Hıdır ise Türkiye ve Suriye arasındaki bu ilişkinin barışa ve kardeşliğe vesile olması temennisinde bulunarak, "İlişkilerimizin önümüzdeki dönemde devam etmesini dileriz. İnsanlarımız şu an Türkiye'de ve bu bizim için büyük bir mutluluk. 5 bin 500 insanımız bu gün ve yarın Türkiye'ye geçecek. Umarız bu barış ve kardeşliği getirir" şeklinde konuştu.

Suriye'den Nusaybin'e gelen 48 yaşındaki Sultan İbrahim adlı kadın 48 senedir akrabalarını görmediğini belirterek, ilk kez Türkiye tarafına geçtiğini söyledi. Büyük mutluluk yaşadığını belirten İbrahim, "Akrabalarımı göreceğim için çok heyecanlıyım. 48 senedir akraba hasretiyle yaşadım. Mutluyum. Bayramlarda değil her zaman akrabalarımı görmek isterim. Bu bayramlaşmayı sağlayan yetkililere de teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Öte yandan Suriye'den Türkiye'ye gelen 17 yaşındaki Medya ile 26 yaşındaki Menan İbrahim adlı kızkardeşler ise Türkiye'ye evlenmek için geldiklerini belirterek, "Amca çocuklarımızı beğenirsek onlarla evleneceğiz. Biz Türkiye'yi çok beğeniyoruz ve Türkiye'de evlenmek bizim için bir mutluluktur. Akraba evliliğimiz ise akrabalığımızın geri kalan kısmını güçlendirmek amacıyla olacak ve bu durumda akrabalık bağlarımızı koparmayacağız. Amacımız budur" şeklinde konuştu.

Suriyeli vatandaşların Türkiye'de bulunan akrabalarına çanta ve çuvaller dolusu eşya getirmeleri ise dikkat çekti.

.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 16:56:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?