6
Mayıs
2024
Pazertesi
NUSAYBİN - MARDİN

Nusaybinli Mor Yakup


Nusaybinli Mor Yakup

M.S. 3. Yüzyılın son yarısında Nusaybin’de doğmuş, küçüklüğünden beri dünyayla ilişkisini kesmiş ve mistik yaşamın işleriyle uğraşmayı yeğlemiştir. Bitkisel köklerle ve ağaç yapraklarıyla günlük besin ihtiyacını karşılıyordu. Keçi postundan yapılmış bir çul giymekteydi. Nusaybin Episkoposluğu’na atanmasına rağmen mistik yaşamında bir değişiklik yapmadı. Kutsal ideolojisinde oldukça derin ve ünlüydü. Süryani edebiyatı ve dinsel eğitim için Nusaybin’de bir okul açtı. Yoksullara ve sıkıntıda olanlara çok özen gösterdi.

Mor Yakup 325 yılında İznik Ökümenik Konsili’nde ve Kudüs’teki Kıyamet Kilisesi’nin kutsama törenlerinde hazır bulundu. Aynı zamanda Süryaniler’in Güneşi Mor Efrem’in de öğretmenidir. 338 yılında vefat etti. Kutsal cesedi Nusaybin’de kendi adını taşıyan kilisede toprağa verildi. Suruçlu Mor Yakup M.S. 451 yılında Kürtam köyünde dünyaya geldi.

Urfa Üniversitesi’nde dilbilim, felsefe ve tanrıbilim ile ilgili bilgilerini derinleştirdi. Genç yaşta rahip olmuş, çeşitli konularda şiirler yazmıştır. 519 yılında Suruç’a metropolit oldu. 521 yılında da vefat etti. Uzun süre sonra cesedi Diyarbakır’da kendi ismini taşıyan kiliseye taşındı. Süryani tarihinin yetiştirdiği derya gibi bir şairdi. Bar Ebroyo’nun anlattığına göre şiirleri zamanın 70 bilgini yazmaktaydı. 12 heceli vezinle yazdığı şiirleri 760’ı geçmektedir. Kullandığı vezne; 12’li veya Suruçlu vezin adı verilmektedir.

 

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar