5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

BAŞBAKAN BİR GÜN URFA'DA DA PENALTI ATACAK MI?

Başbakan Erdoğan'ın penaltı attığı Kayseri'deki Kadir Has Stadı 2.5 yılda yapıldı. Şanlıurfa'nın isimsiz stadının inşaatı ise 17 yıldır bitirilemedi. 40 milyon TL harcanan stat için 5 milyon TL daha lazım.

Geçen pazar akşamı Kayseri'de Türk futbol tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Kayserispor ile Fenerbahçe, yeni bir stadın; Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Stadyumu'nun açılış maçında karşı karşıya geldi. Bu maçta tarafların alacağı 3 puandan daha önemli olan 33 bin kişilik modern bir stadın futbolumuza kazandırılmış olmasıydı. "Anadolu'dan yeni bir şampiyon çıksın" temennilerinin "tesis" olarak da karşılığını bulduğu bir stat oldu Kadir Has Stadı.
Kayserilerin Kasım 2006'da ilk kazmayı vurdukları yeni statları Mart 2009'da açıldı.
Stat 28 ayda, yani yaklaşık 2.5 yılda tamamlandı ama Kayserililer yine de uzun süre serzenişte bulunmuştu çünkü stadın açılışı 1 yıl gecikti.
Kayserililerin bu şikayetlerini duyan Şanlıurfalılar ise muhtemelen gülüp geçiyorlardır. Zira, onlar tam 17 yıldır temeli atılan statlarının bitmesini bekliyorlar!
GAP Master Planı çerçevesinde, 1992'de DYP-SHP koalisyon hükümeti döneminde 1992'de temeli atılan ve 1995'te bitmesi öngörülen stadın inşaatı hâlâ daha sürüyor.

Doğu ile Batı ayırımı

O koalisyon hükümetinin başbakanı Süleyman Demirel siyasetten emekli oldu, stadın temelini atan eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal rahmetli oldu; dahası koalisyonun ortaklarından ne DYP kaldı ne de eski SHP ama Urfa'nın bitmeyen stadı "dimdik" ayakta!

Stadın çimleri ve koltukları yerleştirildi ama skorboard'undan soyunma odalarının koltuklarına kadar daha bir çok eksik var. Bunlar tamamlanırsa 2 ay sonra açılış mümkün.

Eylül 2007'de stadı gezmeye gitmiş ve oradaki yetkililerle görüşmüştüm. Bana "İnşallah aralıkta açacağız" demişlerdi. Bu sözün üzerinden 2 aralık geçti ama daha bir futbol maçına şahit olamadık Şanlıurfa'nın yeni stadında.

Şanlıurfaspor Basın Sözcüsü ve aynı zamanda Güneydoğu TV'nin sahibi Ömer Kapaklı, 17 yıldır inşaatı tamamlanmayan bu stadın öyküsünün bir nevi Türkiye'de "Doğu" ile "Batı" bölgelerinin arasındaki ayrımın da fotoğrafı olduğunu söylüyor: "İşin gerçeği şu: Biz Güneydoğu'da yaşıyoruz. Hükümetlerin ayrımının en somut örneği Kayseri Stadı ile Şanlıurfa Stadı'nın inşaatıdır. Bakın herşey bir yana stadın adı bile daha konulamadı. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile yapılan yazışmalarda '30 bin kişilik stat' ifadesi kullanılıyor. Stadın temeli atıldığında çocuğum 1 yaşındaydı. O gün bugün üniversiteye gidiyor ama stat bitmedi."

Kayseri'deki Kadir Has Stadyumu, 56 milyon lira bedelle ihale edildi ancak yüklenici Paşalı firması, yaşadığı ekonomik sıkıntı nedeniyle inşaattan çekildi. Bunun üzerine yapılan ikinci ihaleyi ise Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İmar AŞ aldı ve stadı tamamladı. Ekstra masrafla birlikte stat 70 milyon liraya maloldu.

Erdoğan bitmeden açacaktı

Peki Urfalılar'ın "adın konmayan" stadının maliyeti ne oldu? 17 yıldır inşaatı tamamlanamayan inşaatı Bozoğlu Grubu üstlenmiş durumda. İzmir'deki metro inşaatını da yürüten Bozoğlu Grubu, ayrıca Galatasaray'ın yeni stadının ihalesine de girmiş ama kazanamamıştı. Başka spor tesisleri de yapan Bozoğlu'nun yönetim kurulu başkanlığını Çağlar Mesut Bozoğlu yapıyor. Trabzonlu bir aileden gelen Bozoğlu, 2004 yerel seçimlerinde Ankara Çankaya'dan AKP adayı olmuştu.
Bozoğlu Grubu, Şanlıurfa'daki stadın ihalesini kazandığında Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini Trabzonspor eski Başkanı Mehmet Ali Yılmaz yürütüyordu.

Bozoğlu Grubu'nun yapımını üstlendiği Şanlıurfa Stadı'na bugüne kadar 40 milyon lira harcandı. Şanlıurfaspor Basın Sözcüsü Ömer Kapaklı, stattaki eksiklerin tamamlanması için 5 milyon liraya daha ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
Kapaklı, "Bu para bugün temin edilse stat ancak 4 ay sonra açılışa hazır olur" diyor.

Aslında stat 6 Mart'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa'da düzenlediği miting sırasında açılacaktı. Ancak, eksikliklerin çok olması ve açılıştan hemen sonra maç oynanacak durumun olmaması nedeniyle bundan vazgeçildi.
Kapaklı, "Eğer stat o gün açılsaydı Şanlıurfaspor'un maç oynaması gerekecekti. Ama bugünkü halde maç oynamak mümkün değil. O zaman halka ne diyceklerdi? Bu nedenle vazgeçildi. Yoksa Erdoğan'ın ilk açıklanan resmi programında stat açılışı da var" diye konuşuyor.

30 bin kişilik takım ve hakem soyunma odalarının koltukları, skorboard, otopark ve çevre düzenlemesi eksiklikleri bulunuyor. Kapaklı, "Stat Eylül 2008'de açılacaktı fakat olmadı. Zemine serilen çimler yandı. 3 ay önce Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nu ziyaret ettik ve mevcut eksikliklerin tamamlanması için talepte bulunduk. Fakat araya seçim girdiği için iş yine uzadı" diyor.
GSGM nezaretinde Bozoğlu Grubu'nun yaptığı inşaatın 17 yıldır tamamlanmamasının nedeni ödeneğin sürekli kesintiye uğraması oldu.
Vaktiyle Turgut Özal'ın GAP Projesi üzerinden övünmesi üzerine "GAP gaptırmam" diyerek sahiplenen Süleyman Demirel'in son başbakanlığı döneminde temelini attığı Şanlıurfa'nın isimsiz stadının akıbeti de biraz GAP'a benzemeye başladı. On yıllarca GAP üzerinde çizilen "nurlu ufuklar" nutku dinlemiştik. Urfalılar ayrıca 17 yıldır da bir "stat nutku" dinliyor...

Geçen günlerde mitgin için Kayseri'ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kadir Has Stadı'na çıkıp penaltı atışı yapmıştı. Erdoğan, Şanlıurfa'dan ise penaltı atmadan gitti. Urfalılar şimdi merakla başbakanın isimsiz statlarında penaltı atacağı günü bekliyor.


KADİR HAS STADI
Başlangıç tarihi: 2006
Bitiş tarihi: 2009
Kapasite: 33.000
Maliyeti: 70 milyon TL


Bütün tribünleri kapalı.
Zemin alttan ısıtmalı.
Tribünler radyan ısıtmalı.
Açık ve kapalı otoparka sahip.
Statta restoran ve alışveriş mağazaları var.
Stat dışında komplekste yüzme havuzu, 1000 kişilik spor salonu, 1500 kişilik futbol sahası, atletizm pisti ve 3 adet tenis kortu bulunuyor.

ŞANLIURFA STADI
Başlangıç tarihi: 1992
Bitiş tarihi: Hâlâ bitmedi
Kapasite: 30.000
Maliyeti: 45 milyon TL

Toplam 209 dönüme kuruldu.
Bütün tribünlerinin üzeri kapalı.
Kompleks dahilinde 2 havuz, 3 tenis kortu ve 2 voleybol sahası var.
Stadın 8 kulvarlı atletizm pisti bulunuyor.
3 kondisyon, 16 adet antrenman salonu var.
1 adet 4 kulvarlı 60 metrelik atletizm antrenman salonu mevcut.
12 adet soyunma odası barındırıyor.
13 adet naklen yayın odasına sahip.
 

Kenan Başaran - Referans
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 13:15:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?