5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

SIĞIRCIK KÖYÜ'NÜN KIZLARI ALMANCA DERSİNDE

Şanlıurfa’nın Bozova İlçesi’ne bağlı Sığırcık, Deliler ve Hacılar köylerinin neredeyse tüm erkekleri Almanya’da işçi. Köy sakinleri de haliyle yaşlılar, kadın ve çocuklardan oluşuyor. Göç geleneği nesilden nesile geçiyor burada.

Almanya’da çalışan erkekler, köyden kızlarla evleniyorlar. Bütün Türk göçmenlerin uyguladığı bir yöntem bu. Yeni olan, göç etmeye hazırlanan gelinlerin köyde harıl harıl Almanca çalışması. Çünkü Almanya’nın çıkardığı Yeni Göçmen Yasası’na göre, Alman vatandaşıyla evlenip ülkeye geleceklerin temel Almanca bilmesi zorunlu. Bozova Halk Eğitim Müdürlüğü de üç köyde haftada iki gün, üçer aylık Almanca kursları açtı. Kurslara katılan 58 öğrencinin neredeyse hepsi kadın. Ve bu kadınların neredeyse hepsi nişanlı. Almanya’ya resmi başvuruda bulunabilmek için önce nişanlılarıyla nikah işlemlerini yaptırıyorlar. Sonra dil kursuna gidiyorlar. Sınavı geçerlerse evlenecek ve Almanya’ya, kocalarının yanına gidecekler.

Sığırcık, Deliler ve Hacılar köylerindeki Almanca derslerini, Berlin Üniversitesi’nden master’lı Bozovalı Almanca öğretmeni Enver Çolak veriyor. Onun Almanya deneyimi kursiyer kızlar için önemli bir avantaj. Çok merak ettikleri Almanya’nın gündelik hayatındaki basit ayrıntılar çok önemli. Dikkat etmeleri gereken kurallar ne, metroya nasıl binecekler, adresi nasıl soracaklar, market kasiyerine ne söyleyecekler? Hepsini öğrenmek istiyorlar.

Hacılar Köyü’ndeki kurslar bitmiş. Randevuyla girdikleri sınavda başarılı olanların haberi, yıldırım hızıyla yayılıyor. Sığırcık ve Deliler Köyü’ndeki kurs, ikinci ayında hız kesmeden devam ediyor. Sığırcık’a gittik, o gün bir erkek, 10 genç kızın katıldığı Almanca dersini izledik. İçlerinde en eğitimlisi, ortaokuldan terk Hanse Bağmacı’ydı. Okur yazar olmayanlar ise Almanca öğrenebilmek için önce okuma yazma kursuna gitmişti. Türkçe’yi çok az bilenler de vardı, arkadaşlarının yardımıyla röportaj yaptık.

Genç kızların hepsi de çalışkan ve hırslı. İçlerindeki yegane erkek, Mehmet Bağmacı, internetten tanıştığı Katharina ile evlenmiş. Üç ay köyde kalmış Katharina ama ailesi şikayetçi olmuş Mehmet’ten, zorla alıkoyuyor, diye. Karısı mecburen dönmüş. Mehmet Almancasını ilerletiyor ki sınavı versin.

Bazı kursiyerler aynı soyadını taşıyor. Çünkü burada akraba evliliği çok yaygın. Hala kızları amca oğullarıyla evlenip daha önce hiç görmedikleri Almanya’ya gitmeye hazırlanıyor. Bir kısmı nişanlısının yaşadığı şehrin adını bile bilmiyor. Yegane sosyal yaşamları olan kurs, onlar için çok eğlenceli. Kızların büyük istekle ve hep bir ağızdan telaffuz ettiği Almanca sözcükler, sınıf kapısından okul bahçesine taşıyor.

Babası çocukların başında dursun artık


İslim Ekinci (28) 14 yıllık evli, beş çocuk annesiyim, altıncıya hamileyim. İlkokul mezunuyum. Kocam Bozan, Magdeburg’da çiçekçi. Yılda bir kez yazları görüyorum. Bir an önce sınavı verip Almanya’ya gitmek istiyorum. Baba olarak çocuklarının başında olsun. Ben söz geçiremiyorum çünkü. Bu yüzden derslerime iyi çalışamıyorum.

Kederde ve sevinçte yan yana olacağız


Fatma Keser (20) Yusuf’la sekiz ay önce görücü usulüyle nikahlandık. Ama birbirimizi tanıyorduk. Berlin’de nakliyat firmasında çalışıyor. Bu köydeki her kadının kocası Almanya’da. Kadınların ve çocukların çoğunlukta olduğu bir hayat yaşıyoruz. Orada hiç olmazsa kocalarımız yanımızda olacak. Kederde, sevinçte yan yana olacağız. Bundan önemli ne olabilir?

Sınavı kazanırsam amcaoğluyla evleneceğiz


Adile Bağmacı (24) Amcamın oğlu Zeynel’le üç yıl önce nişanlandık. Hangi şehirde olduğunu bilmiyorum. Bir fırında çalışıyormuş. Evlenmek için sınavı bekliyorum. Nişanlımı özlüyorum. Geçen nisandan beri hiç gelmedi. İşim zor.

Kocamla baş başa restorana gideceğim


Türkan Karakuş (20) İki ay önce eşim Casın’la nikahlandık. Dönercilik yapıyor Almanya’da. Kocamla baş başa yaşamak, çarşıya, restorana beraber gitmek istiyorum. Kayınpederler de orada ama bize ayrı ev tuttular.

Hayatımı yaşamak istiyorum


Yeter Öksüz (21) Ali’yle evli görünüyorum ama gerçek evliliğim sınav sonucuna bağlı. Amcaoğlum Ali, Köln’de dönercide çalışıyor. Görücü usulü evlendik ama önce birbirinizi istiyor musunuz, diye sordular. Evet, deyince oldu. Birbirimizi çocukluktan severdik. Almanya’nın yaşam standardı yüksek. Eşimle kol kola hayatımı yaşamak istiyorum.

Ehliyet alıp kırmızı otomobil kullanacağım


Adile Kaya (20) Eşim Osman’la bir yıl önce evlendik. Berlin’de dönerci. Eşimle el ele gezmek istiyorum. Çok güzel bir hayat varmış. İyi bir ortamım, yepyeni arkadaşlarım olacak. Ehliyet alıp kırmızı bir otomobil kullanacağım.

Metroya binip alışverişe çıkacağım


Şadiye Bayram (28) Kaç yıldır evliyim, bilmiyorum. Bir kızım var. Takas usulü yani berdelle evlendiğim kocam Mustafa, Dreesen’de dönerci. İlkokulu ikinci sınıfa kadar okudum. Türkçe birkaç kelime biliyorum. Ama Almanca’ya isteğim, azmim çok. Burada kocamın kalabalık ailesiyle birlikte yaşıyorum. Onu özledim. Almanya’da metroya bineceğim, kocamla birlikte markete alışverişe gideceğim. Oradaki evimi, düzenimi çok merak ediyorum.

Annem gibi sekiz çocuk doğurmam


Hanse Bağmacı (19) Nişanlım Mehmet, amcamın oğlu. Magdeburg’da Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi. Ben de ortaokul okudum biraz. Kursun en çalışkan öğrencilerindenim. Mehmet tatillerde geldiğinde birbirimizi görüp sevdik. Sınavı kazanırsam 2009 yazında evleneceğiz. Mehmet, orada yaşam rahat, diyor. Kendi evimizi merak ediyorum. Kalabalık değil, baş başa olacağız. Dil bilmem büyük avantaj. Korkmadan sokağa çıkacağım. Asla eve kapanmayacağım. Kurslara gideceğim. Annem gibi sekiz çocuk annesi olmayacağım.

ALMANCA ÖĞRETMENİ ENVER ÇOLAK


Öğrencilerim cesur titiz ve azimli


Almanya’ya gidecek eşlere pratik Almanca öğretiyorum. Ankara’daki sınava giriyorlar sırayla. Şimdilik yedisi kazandı. Sığırcık ve Deliler’deki 58 kursiyerden beşi erkek sadece. Kurstaki kızlar cesur, titiz ve azimli. Ankara’daki sınavdan korkuyorlar. Cesaret veriyorum, başaracaklarını söylüyorum. Birkaç öğrencim 50-60 yaşında. Kocaları Alman kadınlarla anlaşmalı evliydi. Şimdi boşanıp buradaki eş ve çocuklarını yanlarına almak istiyorlar.

Almanya’da gözüm yok Katharina’mı istiyorum


Mehmet Bağmacı (27) İlkokul mezunuyum. Atatürk Barajı Sulama Birliği’nde teknisyenim. Katharina ile bir buçuk yıl önce internette tanıştık. Magdeburg’daki bir alışveriş merkezinde satış elemanı. 21 Ağustos 2007’de Bozova’da evlendik. Katharina sık gelemiyor, ekonomik nedenlerden dolayı. Sınav engelini aşmaya çalışıyorum. Hayalim, Katharina’ya kavuşmak; yoksa Almanya’da gözüm yok.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 10:40:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?