5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

1 milyon 40 bin fidan toprakla buluştu

Türkiye'nin en az orman alınana sahip illerden biri olan Şanlıurfa'da ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor.

Şanlıurfa'da 2008 yıllı içinde 550 bin adet tüplü çam fidanı ve 490 bin adet badem tohumu olmak üzere toplam 1 milyon 40 bin adet fidan toprak ile buluşturuldu.

Yüzölçümü 1 milyon 858 bin 400 hektar olan Şanlıurfa'nın 20 bin 939 hektarlık kısmı ormandan oluşuyor. Şanlıurfa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, toprak ve iklim koşullarını da dikkate alarak Çevre ve Orman Bakanlığı adına tahsis edilen, vatandaşların da problem çıkartmadıkları hazine arazileri üzerinde ağaçlandırma çalışmalarına devam ediyor.

Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı dahilinde Bakanlık tarafından 2008 yıllı ağaçlandırma için 200 hektar program verilmiş iken, Şanlıurfa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından bu alan ikiye çıkartılarak 345 hektar alanda ağaçlandırma çalışması gerçekleştirildi.

Eylem planı ile 2008 yılı ağaçlandırma tesis programı için yapılan çalışmalar neticesinde merkeze bağlı Taşlıca köyü mülki hudutları dahilinde bulunan 345 hektar tescil harici alan tespit edilerek, ilgili köy tüzel kişiliğinin de kabul etmesine istinaden Bakanlık adına tahsisi yapıldı. Tahsisine müteakip proje çalışmaları yapıldıktan sonra makineli arazi hazırlığı yapılıp 11 kilometre dikenli tel ihata ile korumaya alınarak, badem tohumu ekimi yapıldı. Aralık ayında tüplü çam fidanı dikimi ile saha tamamen ağaçlandırıldı.

2008 yıllı içinde başta Taşlıca Ağaçlandırma Proje Sahası ile diğer ağaçlandırma sahalarında 550 bin adet tüplü çam fidanı ve 490 bin adet badem tohumu olmak üzere toplam 1 milyon 40 bin adet fidan toprak ile buluşturuldu. Öte yandan 2009 ve sonraki yıllarda ağaçlandırma seferberliği kapsamına Viranşehir ilçesi Karınca köyü tüzel kişiliğinin aldıkları karar ile mera vasfında bulunan takribi 7 bin 500 hektar alanın vasıf değişikliğine gidilerek, sınır tespitleri yapılarak tahsisi talebinde bulunulduğu öğrenildi.

Yine amaç doğrultusunda Siverek ilçesi Söylemez köyünde bulunan 7 bin hektarlık mera vasıflı sahanın da tahsis işlemleri için sınır tespitlerine başlanıldığı bildirildi. Yapılacak olan projenin; ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve mera ıslah amaçlı olduğu bildirildi.

Ağaçlandırma seferberliği kapsamında fidan talep edecek olan kurum ve kuruluşların talebinin de; fidanlık mevcutlarına göre yerine getirilmeye çalışılacağı bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2009 Pazar 16:29:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?