5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

11 bin yıllık kaleye teleferik

İhaleye çıkan valilik, kaleyi kurtarmak için 5 hayati proje geliştirdi. Proje kapsamında Haleplibahçe’den tarihi kaleye bir de teleferik yapılacak.

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, kalenin inşa edildiği tarihten bu yana ciddi anlamda restorasyon görmediğini söyledi. Onarım kapsamında yapılacak çalışmaların kalenin orijinal yapısını bozmayacağına dikkat çeken Yavaşcan, “İnşa tarihinden bu yana Şanlıurfa Kalesi ilk defa milimetrik olarak projelendirildi, rölevesi çıkarıldı ve nasıl bir onarıma tabi tutulacağı aslına bağlı kalınarak projeye bağlandı.” dedi. Çalışmalara ilk etapta hayati tehlike arz eden Aslanlı Burç kısmında meydana gelen yarılmalardan başlanacak. Diğer kısımlarda da güçlendirme, tamamlama ve dondurma çalışmaları yapılacak. Restorasyona Şanlıurfa Kalesi eylem planında yer alan ‘Urfa Kalesi’nde Arkeolojik Kazılar’ projesiyle birlikte başlanacak.

Vali Yavaşcan’ın arkeolojik kazılar hakkında verdiği bilgilere göre restorasyonla birlikte kale üzerinde ilk defa arkeolojik kazılar başlatılacak. Böylece kale için planlanan 5 mega projeden 3’üne start verilmiş, en geç 15 ayda tamamlanmış olacak. Restorasyon ve çevre düzenlemesinden sonra bu mekanların ve çevresinin profesyonel ışıklandırması 4. proje olarak hayata geçirilecek. Ayrıca, Haleplibahçe’den Şanlıurfa Kalesi’ne teleferikle ulaşım sağlanacak. Böylece tarihi yapıya, yaşlısından engellisine herkes ulaşabilecek.

Kalenin tarihçesi

Şanlıurfa Kalesi’nin M.Ö. 9500 yıllarına ait neolitik bir yerleşim höyüğü üzerine kurulduğu tahmin ediliyor. Kalenin üzerindeki korinth başlıklı iki sütun Edessa Kralı 9. Manu döneminde, M.S. 240-242 yılları arasında birer anıt sütun olarak yapılmış. Kaledeki iki sütunun arası 14 metre olup, yükseklikleri 17 metre. Sütunların çevresi ise 4,6 metredir. Doğudaki sütunun kente bakan yüzünün 3 metre yukarısındaki Süryanice kitabede: ‘Ben askeri komutan Barşamaş’ın (Güneşin oğlu) oğlu Aftuha. Bu sütunu ve üzerindeki heykeli veliaht Prens Manu kızı, kral Manu eşi, hanımefendim ve velinimetim Kraliçe Şalmeth için yaptım’ yazısı yer alıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 15:56:38
Güncelleme :14 Kasım 2008 Cuma 16:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?